Още 57 починали от новия коронавирус в Китай, общо стават 361

Още 57 починали от новия коронавирус в Китай, общо стават 361
A A+ A++ A

През изминалото денонощие броят на починалите в Китай от новия коронавирус се увеличи с 57, с което общият брой на смъртните случаи досега достигна 361. За същото време заболелите са се увеличили с 2829, с което официално общият им брой е 17 205. Това съобщи Държавният комитет по здравеопазване на КНР, цитиран от  iNews.

475 пациенти са изписани след успешно лечение.

Според South China Morning Post в цял свят извън континентален Китай броят на болните от 2019-nCov е 182-ма.

По данни на изданието в Хонконг са регистрирани 15 случая на заболели, в Хонконг – 10, в Макао – 8.

В азиатските държави са се заразили 96 души, в Европа – 23, в Северна Америка – 13, в Австралия – 12, в дрги държави и части  на света – 5.

Към момента в САЩ са потвърдени 11 случая на болни от навия коронавирус.

Помощникът на президента по национална сигурност Робърт О’Брайън заяви, че американците нямат причина за паника, а рискът от разпространие на 2019-nCov в страната е нисък.

В същото време заради вируса, Фондовата борса в Китай откри за първи път след почивните дни заради Лунната нова година при над 8-процентов спад.

Министерство финансите  на КНР пък ще похарчи 4 млн за борба с новото заболяване.

Европейският съюз изпрати на Китай 12 тона защитни материали, за да подпомогне борбата с коронавируса, става ясно от сайта на Еврокомисията. Отбелязва се, че ЕС и занапред ще оказва помощ на КНР.

В Русия Федералната служба по надзор в сферата на защита правата на потребителите и човешкото благополучие информира, че с цел окозване на помощ на страните-членки на Евразийския икономически съюз и на Общността на независимите държави безвъзмездно са изпратени диагностични тестове за 2019-nCoV. Те са разработени във Федералното бюджетно учреждение на науката при държавния научен център по вирусология "Вектор”.

Отбелязва се, че на 1 и 2 февруари необходимите количества от реактива са предадени на Армения, Белорусия, Казахстан и Узбекистан Очаква се тестовете да бъдат доставени в Киргизия и Таджикистан.

Доставката им в държавите от Евразийския регион е в рамките на предприетите от Русия мерки за подпомагане на съседни държани за увеличение потенциала на борба със заплахата от разпространение на инфекциозни болести.

Двамата българи, евакуирани от Ухан, пристигнаха в България снощи с полет от Франция с военно-транспортен самолет "Спартан”. По време на полета те са били придружени екип на Военно-медицинска академия, а веднага след това – поставени под карантина в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Те се намират в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт с външни лица, докато не  изтече двуседмичният карантинен период.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »