Каракачанов в Битоля: Няма подобна глупост да кажеш, че Гоце Делчев се е декларирал като българин заради български паспорт

Каракачанов в Битоля: Няма подобна глупост да кажеш, че Гоце Делчев се е декларирал като българин заради български паспорт
A A+ A++ A
Да кажеш, че Гоце Делчев се е декларирал като българин, за да получи български пасош (паспорт) – няма подобна глупост. По онова време в България на никого не му е трябвало пасош (паспорт), ако идва от Македония. Така и Гоце Делчев идва в България и отива да учи в българското военно училище. Това заяви на среща в обществеността в Битоля вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за споровете около националността на Гоце Делчев от страна на учени от Северна Македония в комисията за общата ни история.
 
На въпрос на журналисти за споровете около личността на Гоце Делчев и работата на членовете на смесената комисия по историческите въпроси, министър Красимир Каракачанов заяви: "Колкото повече се чете историята и се гледат фактите, толкова по-лесно ще се решават споровете. Не виждам смисъл в ХХI век да продължаваме да спорим на какъв език са говорили Гоце Делчев или братя Миладинови… Те самите са го написали".
 
По думите му една част от членовете на комисията по общата ни история от македонска страна са автори на много научни трудове, чиито тези отстояват. "Документите са ясни, спорът е политически, не е научен. Историята е ясна. Който чете, разбира", категоричен бе лидерът на ВМРО.
  
Дванадесет български генерали родом от Македония е имало в Българската армия през миналия век. Шест от тях са родом от Охрид. Много от личностите, свързани с общата ни история, са били отдадени на борбата за освобождение и обединение на българския народ. Това подчерта още в Битоля Красимир Каракачанов при представянето на няколко книги на военно-историческа тематика, които засягат събития и личности от общата ни история.
 
Поканата за срещата с обществеността в Битоля, която премина при голям интерес, е на сдружението Културен център "Иван Михайлов". Тя се провежда, за да може в приятелски и спокоен разговор да се изясняват различни моменти, смятани за проблемни в общата ни история. "Няма нужда от спорове, има нужда от повече четене и културен диалог", каза по този повод историкът Красимир Каракачанов.
 
Представени бяха книги на няколко видни български автори, сред които историкът академик Георги Марков, Красимир Узунов, както и книгата на Красимир Каракачанов, посветена на лидера на ВМОРО Тодор Александров "Дълг и чест. Тодор Александров".
 
"Тодор Александров е може би най-голямата личност, която се е раждала тук. На тези, които го забраняваха, отдавна никой не им обръща внимание. Но Тодор Александров ще продължава да живее, защото целият му живот е посветен на Македония“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
"Полковник Борис Дрангов е най-популярният български офицер в Балканската и Първата световна война. Роден е в Скопие и до ден-днешен се изучава в българската Военна академия. В Македония са се раждали много велики личности. 
 
На срещата в Битоля бе представена част от дейността на бележити български военачалници и личности, свързани с общата ни история, борбата за освобождение и обединение на българските земи, борбата за църковна независимост, културно-просветната дейност на българи от Македония, неизменното присъствие на темата "Македония" в живота на българския военен, политически, духовен и културен елит през ХХ век. 
 
Засегнати бяха и сравнително малко познати теми и въпроси, както и такива, доскоро смятани за "неудобни" като убийствата на политически и военни фигури, връзките на дейци на национално-освободителното движение с политически партии и общественици, различните течения в обществения и политически живот на България и Македония, свързани със средствата и действията за осъществяване на националната кауза. 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »