Облигации за 300 млн. долара пуска Българският енергиен холдинг

Облигации за 300 млн. долара пуска Българският енергиен холдинг
Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира да пусне облигационна емисия за 250 – 300 млн. долара в началото на следващата година, с която да набере ресурс от външните инвеститори.

Това съобщи „Ройтерс”, цитиран от Дарик, като се позова на изпълнителния директор на държавния холдинг Михаил Андонов.

Идеята за облигационен заем лансира още през април министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Неговото намерение беше заемът да бъде емитиран от Националната електрическа компания (НЕК). Предвид тежкото й положение обаче явно е решено това да стане чрез фирмата майка БЕХ.

Андонов посочва, че енергийният мастодонт търси начин да осигури средства, с които да помогне на Националната електрическа компания да изплати дълговете си към синдикат от банки, предвождан от „БНП Париба”.

Срокът, който БЕХ си е поставил, за да изпълни задачата, е до следващия месец май.

През пролетта стана ясно, че НЕК има огромни дългове, вследствие на вложенията си в проваления проект АЕЦ „Белене".

Заемът е за 250 млн. евро и трябваше да бъде изплатен на 23 май тази година, но НЕК не разполагаше с тези средства.

Премиерът Бойко Борисов вече определи този заем като „големия кошмар на правителството".

Българският енергиен холдинг бе създаден, за да консолидира активите на държавната енергийна индустрия и така да може по-лесно да участва в проекти за модернизация и развитие. По последна оценка активите му възлизат на 12 млрд. лв., съобщава „Ройтерс”.

Агенцията припомня, че през месец юли България за първи път от 10 години насам излезе на международните пазари, за да предложи емисия облигации за 950 млн. евро. Получената лихва от инвеститорите бе 4.25%.

България е най-бедният член на Европейския съюз, но и един от най-малко задлъжнелите. Страната се ползва с кредитен рейтинг ВВВ, определен от агенция „Стандарт енд Пуърс”.

#Българският енергиен холдинг #БЕХ #Националната електрическа компания #НЕК #Михаил Андонов #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #БНП Париба #АЕЦ „Белене" #Бойко Борисов #премиер #България #облигации #Европейския съюз #Стандарт енд Пуърс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай