Гърците отново затягат контрола по границите срещу мигранти

Гърците отново затягат контрола по границите срещу мигранти
БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще засили контрола по границите си с повече гранични патрули и специални камери за наблюдение, които да спират нелегалните мигранти, пише в. “Катимерини”, предаде БГНЕС.

Границата между Гърция и Турция е притегалетелен център за хиляди мигранти, които я ползват за нелегално влизане в Европейския съюз.

Бежанските лагери, в които се настаняват повечето новопристигащи мигранти и които са разположени на гръцките острови, отдавна са претъпкани. През тази седмица страната оповести намерението си да създаде плаваща бариера, която да възпре лодките на мигрантите в Егейско море.

Засилено присъствие на гранични полицаи вече има на североизточната сухопътна граница с Турция по протежението на река Еврос, където армията и полицията вече имат съвместни патрули. Полицията в страната обяви наемането на още 400 гранични служители, които да бъдат разположени по границите, съобщиха властите.

„Вече започнахме съвместните патрули“, съобщи Илиас Акидис, шеф на полицейското управление в град Орестиада. „Скоро започва и инсталирането на 11-те камери за наблюдение по поречието на реката.“ Камерите ще бъдат издигнати на 50-метрови стълбове, като всяка от тях ще може да наблюдава 10-километрова отсечка от 200-километровата граница.

Гърция вече издигна 10-километрова ограда по протежение на част от границата по поречието на реката, но на места все още няма възпиращо съоръжение, а това дава добра възможност на мигрантите да преминат.

„Камерите ще покрият онова, което не можем да наблюдаваме напълно с персонал на място… защото това е дълъг участък на реката“, каза Акидис.

В момента Гърция има най-голям брой пристигащи мигранти в Европа, като само за миналата година в страната са влезли 75 000, – включително около 15 000 на Еврос. Данните са на Агенцията за бежанци на ООН – UNHCR.

Страната беше една от най-засегнатите през 2015 година, когато само за година влязоха над един милион нелегални мигранти.

И – за разлика от 2015 г., когато почти всички мигранти продължиха по пътя си към Западна Европа, сега повечето от бежанците останаха в страната заради по-строгия контрол на европейските граници. Това остави над 112 000 мигранти блокирани в Гърция.

Жителите на Еврос казват, че напливът на бежанци е постоянен.

„През 2019 г. имаше повече набези на мигранти, отколкото през 2015 г.“, каза Харис Теохаридис, бивш кмет на село Питио. „Вече няма семейства бежанци. Всички пристигащи са около 30-те си години, само мъже, и идват на групи от 20 до 90 човека. Повечето казват, че искат да продължат пътя си към Италия”.

Онези мигранти, които не искат да рискуват на лодка в открито море по пътя си до Италия, плащат огромни суми на каналджии, които да ги прекарат през границата на Северна Македония или Албания.

В петък полицията в Солун спаси четирима афганистанци, хванати на кораб, пълен с контейнери с телевизори. Пратката е била от Китай, но трябвало да пътува и с влак през Северна Македония до Унгария.

При ареста си афганистанците обясниха, че три дни са пътували в контейнер с телевизори, преди да влязат в Солун. Те успели да стигнат до границата със Северна Македония, но при проверка от граничните власти било забелязано, че контейнерът не е затворен добре, и той бил върнат обратно в Солун. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »