Доминик Тийм торпилира Зверев и е на финал срещу Джокович

Доминик Тийм торпилира Зверев и е на финал срещу Джокович
A A+ A++ A

Победа №60 от Големия шлем на Доминик Тийм е и една от най-сладките и ценни до момента за него. Австриецът надигра Александър Зверев с 3-6 6-4 7-6(3) 7-6(4) и ще играе на първия си финал на Australian Open.

Двукратният финалист на Ролан Гарос досега бе стигал най-много до четвъртфинал на някой от другите „мейджъри“, като стори това на US Open ’18. В Мелбърн беше стигал на два пъти до осминафиналите, но никога не бе прескачал този етап.

В мача за титлата Тийм ще се изправи срещу рекордьорът по титли (7) Новак Джокович, който все още не е губил финал, а броят на участията му в последния двубой от турнира също е рекорден – предстои №8. Балансът помежду им е 6-4 в полза на сърбина, но световният №5 е спечелил четири от последните им пет срещи, включително две на турнира от Шлема в Париж.

На тазгодишния Australian Open той преодоля Адриан Манарино, Алекс Болт, Тейлър Фриц, Гаел Монфис и Рафаел Надал, като постигна обрат от 1-2 сета срещу австралиеца във втори кръг.

И двамата започнаха колебливо, като непредизвикана грешка донесе пробив на Зверев още в откриващия гейм, но в ответния  той успя да влезе в разигравания на всяка от точките на сервис на съперника си и след 24 удара при 0-30 се стигна до три поредни точки за рибрейк. Първата беше спасена със сервис, но при втората австриецът стигна до стоп волето на опонента си и изравни – 1-1.

Продължаваха да търсят ритъма си, като при 2-2 заваля, кортът трябваше да бъде подсушен и след кратка почивка, в която пуснаха покрива, играта бе подновена.

След тази почивка Зверев откри формата си на начален удар, което бе ключово за него. Дългите разигравания в подаванията му изчезнаха и напрежението се прехвърли върху опонента му. При 3-3 Тийм подари два брейкбола с двойна грешка, а след това отстъпи в следващата точка.

Саша затвърди на 0, след което отново четири непредизвикани грешки от страна на петия поставен сложиха край на сета – 6-3.

Втората част започна обнадеждаващо за германеца, който я откри с подаване на 0, но първият по-напрегнат момент дойде именно на негов сервис. При 1-1 допусна две поредни двойни грешки, а две други непредизвикани грешки довършиха започнатото и той бе пробит на 30.

Отговорът на Зверев дойде при 2-3, когато той поведе с 30-15 след два ретур уинъра. Впоследствие и Тийм помогна с непредизвикана, за да може Саша да изравни резултата. Щастието за германеца обаче не продължи дълго, тъй като мрежата изигра ключова роля за рибрейка на съперника му – 4-3.

Интригата се запази до 5-4, когато световният №5 трябваше да сервира за сета. Пропусна на два пъти да завърши със смач на мрежата, като чудесната защита на Зверев на два пъти довеждаше до брейкбол. Форхендът на австриеца обаче работеше много добре днес и го измъкна от ситуацията, за да може да затвори втората част с ас – 6-4.

Макар да възстанови представянето си от първия сет на начален удар, Александър все пак бе поставен под повече напрежение в началото на третия сет. При 1-1 видяхме бекхенда на Тийм в пълния му блясък, а минаващ удар му донесе предимство от 30-0. Последва дълго разиграване, в което Доминик атакуваше систематично форхенда на съперника си и в крайна сметка успя да го пречупи.

Много силен бекхенд, минаващ удар и дълго разиграване, в което австриецът наблягаше на форхенда на опонента си и в крайна сметка го пречупи. Зверев спаси първите два брейкбола, но не успя да се справи с третия – 2-1.

В следващите два гейма и двамата изпитаха трудности. Тийм спаси точка за пробив с воле, а момент по-късно изпусна свой брейкбол с непредизвикана грешка. При 1-3 и 40-40 двамата ни поднесоха едно от разиграванията на мача, в което австриецът веднъж се спаси с воле с плонж, но все пак бе преодолян на мрежата от съперника си.

Това изглежда вдъхнови Саша, който получи два брейкбола след двойна грешка на противника си. Тийм се измъкна с ас и добра къса, но ретурът на Зверев отново впечатли и му донесе нов шанс. Този път сервиращият не бе прецизен и равенството бе възобновено – 3-3.

При 4-4 и 30-30 първият сервис на Зверев беше отсъден в аут, а макар да не вярваше, че това е правилното отсъждане, той нямаше право на повече обжалвания и развоят доведе до гневна реакция на световния №7. Последваха обаче два поредни аса, първият от които на втори сервис. Междувременно Саша получи предупреждение поради реплики по адрес на съдията на линията.

Този момент донесе още повече увереност на германеца, а съперникът му изпадна в дупка, пише tenniskafe.com. Четири непредизвикани грешки подариха сетбол на Зверев, но в този момент Тийм реагира перфектно с изключителен бекхенд уинър по правата. Саша получи още една възможност да сложи край на третата част, но и този път опонентът му реализира печеливш удар.

Стигна се до тайбрек, който започна с минипробив след брилянтно стоп воле на австриеца. Двамата влязоха в серия от добри начални удари, като едно от редките разигравания в дългия гейм дойде при 5-3. От основната линия финалистът от Ролан Гарос взе бързо инициативата и завърши форхенд уинър по правата. Тийм материализира още първия си сетбол и поведе с 3-6 6-4 7-6(3).

В четвъртия и двамата бяха почти перфектни в подаванията си, като до 4-4 световният №5 бе загубил само точка на първи сервис, а №7 – две. След този момент обаче започнаха да влизат все по-често в разигравания и показаха много висококачествен тенис. При 4-5 Зверев водеше с 40-0, но допусна да се стигне до първия дюс в сета, преди ас №15 за него в двубоя да му донесе шанс да изравни геймовете.  Стори го със сервис-мрежа на втори начален удар.

Стигна се до тайбрек и Тийм получи предимството от два минипробива и 3-0 след двойна грешка и минаващ удар в аут от страна на опонента си. В четвъртата точка австриецът имаше инициативата, но Зверев се защити по чудесен начин и дочака грешка от страна на сервиращия. Петият поставен прибърза в следващото разиграване и рискува от форхенд, без да намери корта – 2-3. Саша изпълни прекрасен сервис, но след това сгреши смача, давайки отново минипробив аванс на противника си. Доминик Тийм спечели следващите две точки и си осигури три поредни мачбола. Първият бе спасен след сечен сервис, но при следващата австриецът спаси смач и успя да си изработи предимство в точките, за да затвори двубоя при 3-6 6-4 7-6(3) 7-6 (4).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"