Преразпределение на местата в Европейския парламент след Брекзит

Преразпределение на местата в Европейския парламент след Брекзит
A A+ A++ A

От 1-ви февруари, броят и разпределението на местата в Европейския парламент се променя във връзка с оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

От 1-ви февруари, след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС на 31 януари 2020 г., Европейският парламент ще има 705 места, в сравнение с предишните 751 (максималният позволен брой в договорите на ЕС).

От общо 73 места на Обединеното кралство, 27 са преразпределени на други държави членки, като останалите 46 ще бъдат запазени в резерв за възможни бъдещи разширявания на ЕС.

Кои са новите евродепутати?
Всички нови евродепутати бяха избрани по време на европейските избори през май 2019 г.
В зависимост от националните правила, някои имена вече бяха потвърдени от съответните държави членки, докато други все още се очаква да бъдат получени от администрацията на ЕП. Може да намерите имената на всички настоящи евродепутати на специалната уебстраница на Европейския парламент.

Разпределение на местата: няма губещи
Преразпределението на местата гарантира, че нито една страна на ЕС няма да изгуби от това, докато някои държави членки ще получат от едно до пет допълнителни места, за да се компенсира недостатъчното им представителство след демографските развития в тези страни.

Новото разпределение на местата взема предвид размера на населението на държавите членки, както и необходимостта от минимално представителство за европейските граждани в по-малките страни.

Принципът на „регресивна пропорционалност“ означава, че по-малките страни имат по-малко членове на ЕП в сравнение с по-големите държави, но също така, че евродепутатите от по-големите страни представляват повече граждани от техните колеги от по-малките държави.

Следващи стъпки
Европейският парламент ще продължи да оказва влияние на преговорите относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Брекзит ще засегне и състава на комисиите и междупарламентарните делегации на ЕП. За да научите повече за промените, можете да прочетете нашата информационна бележка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »