Изолираха геном на коварния коронавирус

Изолираха геном на коварния коронавирус
A A+ A++ A

Специалисти от японския Национален институт по инфекциозни болестта изолираха геном на коронавируса от нов тип, който засегна 9,7 хиляди души в Китай, съобщава агенция „Киодо”.

По данни на агенцията са взели проба от ларингеалната лигавица от пациент с потвърден коронавирус. Когато по време на експеримента изолираният вирус заразил други клетки, учените обявили, че са изолирали успешно генома на новия коронавирус. Това е първият случай на самостоятелно изолиране на генома в Япония. Преди това патогенът беше установен от китайски специалисти.

Експертите се надяват, че изолирането на генома на коронавируса от нов тип ще помогне при разработването на лекарства и ваксини срещу него в бъдеще.

Към момента в Япония са потвърдени 14 случая на заразени с коронавирус. При два от случаите тестът за наличието на вируса е бил положителен независимо от липсата на симптоми. В други два случая заразяването е станало на територията на Япония: разболяла се е екскурзоводка от Осака, придружавала група туристи от Ухан. Преди това вирусът е бил открит и в организма на шофьора на автобуса, превозвал същата туристическа група.

Предполага се, че някой от туристите е бил заразен, но не е проявил симптоми на заболяване, затова е успял да премине безпрепятствено през границата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »