ЕС: от 1 февруари Великобритания е чужда страна за нас

ЕС: от 1 февруари Великобритания е чужда страна за нас
A A+ A++ A

Европейският съвет одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания. Европейският парламент одобри снощи с 621 гласа "за", 49 "против" и 13 въздържали се споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

От 1 февруари Великобритания ще бъде за ЕС чужда страна. Споразумението урежда условията на раздялата и обхваща правата на гражданите, задълженията на Лондон към бюджета на ЕС, преходния срок за договаряне на бъдещите отношения, протоколите за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар.

Чувстваме тъга и ще ни трябва време, за да я превъзмогнем. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, попитана какво би казала за предстоящото утре оттегляне на Великобритания от ЕС.

Снощното гласуване в Европейския парламент на споразумението между ЕС и Лондон беше много вълнуващо, осъзнахме, че това наистина се случва, добави тя. Попитана какво най-много ще й липсва заради напускането на британците, Вестагер на първо място посочи тяхното чувство за хумор. Тя даде пример с думи на неин британски колега, когото попитала дали му тежи да слуша по цял ден чужденци да говорят на майчиния му език. Отговорът бил, че той се чувства поласкан, че колегите му полагат старания. 

Ще ни липсва енергията на британците. С тяхното напускане остава празнота. Може би друга държава или съюз от държави ще запълнят тази липса в ЕС, но ще отнеме време, за да се възстановим напълно, обобщи Вестагер.

Влизането в сила на споразумението поставя началото на преходния срок до 31 декември, с който се дава време на гражданите и дружествата да се съобразят с настъпилите промени. До края на годината Великобритания ще продължи да прилага правото на ЕС, без да участва при неговото обсъждане и приемане. Преходът може да бъде удължен веднъж за срок до две години, ако двете страни постигнат съгласие за това преди 1 юли 2020 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"