Борисов: Търсим варианти да приберем българите от Ухан

Борисов: Търсим варианти да приберем българите от Ухан
A A+ A++ A

Екатерина Захариева - министърът на външните работи, е в постоянен контакт с френските и европейските власти, които обмислят варианти как да бъдат транспортирани европейските граждани от китайския град Ухан, където е огнището на зараза с коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с италианския министър-председател Джузепе Конте.

"Мога да кажа само за българските граждани – външният министър е в контакт с французите, за да не ползваме отделни самолети, а да приберем всички европейски граждани в Китай заедно", допълни Борисов. Дори в Китай роботи сервират храна на заразените – доста притеснително е това, което се случва там, съобщи още премиерът.

"Виждаме, че епидемията ще нарасне лавинообразно впоследствие, и може би ЕС трябва да отреагира по някакъв начин, защото нито една държава не е в състояние да направи това сама. Нужно е сериозно европейско решение", препоръча Борисов.

По думите на италианския премиер Конте Италия е въвела строги мерки за борба с коронавируса така, че да не бъде допускано разпространение на заразата в страната. "Не само аз, но и всички останали министри моментално сме набелязали мерки, които да бъдат взети за летищата така, че да не се допускат никакви условия за риск. В реално време сме във връзка с всички власти, но и се стремим да не създаваме паника – паниката би била противопоказна. Разчитаме на завишено внимание и всякакви мерки да не се допуска вируса. Така че не сме обезпокоени от епидемията, но сме бдителни с цел да не допуснем разпространението на вируса", завърши Конте.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »