Новата генерация настъпва! Тийм изхвърли Надал след епичен мач

Новата генерация настъпва! Тийм изхвърли Надал след епичен мач
A A+ A++ A

Доминик Тийм осъществи най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open и елиминира световния №1 Рафаел Надал в четвъртфиналната фаза на надпреварата. Австриецът изигра перфектен мач на много високо ниво и макар да изпусна успеха на свой сервис при 5-4 в четвъртата част, надделя в тайбрек – 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(6) след над 4 часа игра на Rod Laver Arena.

Доминик за първи път ще играе на полуфинал в Мелбърн, където най-доброто му постижение до този момент беше четвърти кръг. За място на финала той ще спори с Александър Зверев, който по-рано днес надигра Стан Вавринка.

Австриецът показа невероятна психическа и физическа издръжливост, не се пречупи пред всички опити на Надал да се върне в мача след спечеления трети сет, и показа по-здрави нерви от един от най-силните психически играчи в историята на тениса в лицето на Надал в трите тайбрека.

Епичният сблъсък между двамата продължи 4 часа и 10 минути, за които Тийм записа 14 аса срещу 11 за Надал. Той записа 59% вкаран първи сервис срещу 70% за Надал, но и 78% срещу 69% спечелени точки при първи и 49% срещу 52% във втория.

Надал направи повече пробиви в мача - 4 за него от 9 възможности срещу 3 за Тийм от 8 опита. Австриецът имаше отчетливо предимство при уинърите - 65 срещу 49 и малко повече двойни грешки - 49 срещу 33 за Надал. Общо Тийм спечели пет точки повече в мача - 148 срещу 143.

 Ключов момент беше краят на третия и началото на четвъртия сет. Рафа успя да проби при 5:4 в третата част, а след това поведе в четвъртия и имаше точка за пробив в подаването на Тийм. Австриецът обаче се справи, задържа подаването си, а след това на свой ред проби.

 Сервирайки за мача, напрежението си каза думата и Тийм беше пробит, с което Надал се върна в мача. Нерви не липсваха и в тайбрека на четвъртия сет, който започна с няколко минибрейка, но в крайна сметка Доминик първи запази подаването си, а след това удържа и на още няколко разочарования, за да си тръгне с крайната победа в края. 

Доминик постигна пета победа от 14 мача в кариерата си срещу Надал, като никога досега не го беше побеждавал във формат 3 от 5 сета. 

Двама от считаните за бъдещи звезди на световния тенис - Доминик Тийм и Александър Зверев - ще определят един от финалистите в Откритото първенство на Австралия тази година. Другият полуфинал е между Новак Джокович и Роджър Федерер. До този момент Тийм води с 6:2 срещу Зверев. 

 В резултат на отпадането на Надал на четвъртфиналите, Новак Джокович може да се върне на върха в ранглистата, ако защити трофея си в Мелбърн в неделя. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"