Бойко: В Гърция и Сърбия българите си плащат, а тук - държавата им е длъжна

Бойко: В Гърция и Сърбия българите си плащат, а тук - държавата им е длъжна
A A+ A++ A

Напоследък забелязвам странно поведение сред хората. Говори се непрекъснато и по всякакви теми „къде е държавата“, а когато държавата излезе да изпълни своите функции, въведе правила, изведнъж става голям проблем. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

„Нали искаме сивия сектор да излезе на светло? Е как да стане без ред и правила? Вие знаете ли колко милиони обороти се укриват? Ама после бизнесът иска да плащаме чартъри на закъсали туристи, по-високи пенсии“, каза премиерът, попитан за регулациите, заложени в Наредба Н-18.

Министър-председателят изрази недоволството си, че хиляди българи си „плащат безропотно“ в Турция и Гърция, но в България предпочитат това да става „под масата“. Той е категоричен, че всичко е въпрос на избор – голям сив сектор или правила и съответно повече пари за пенсии и реформи, съобщи investor.bg.

„Искате да няма Наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате „на черно“ доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи – че хващаме оборотите по този начин и вече не сме с малкия и среден бизнес? Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна“, каза премиерът и попита колко иновативен е този бизнес, че оборотите му достигат до Макао и се връщат пак в България?

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов обяви, ще проведе среща с хотелиери и ресторантьори по казусите с прилагането на наредбата за касовите апарати.

Относно влизането на България в Банковия съюз и ERM II, Борисов успокои, че няма да има повишаване на цените.

„Ще влизаме там с този курс, който е днес“, подчерта премиерът. Той е категоричен, че валутният борд също няма да падне, докато страната ни не приеме еврото за своя валута.

Правителството и БНБ полагат всички усилия още в края на април да влезем в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. Така няма да падат повече банки и ще имаме възможността да участваме във взимането на решения. Трябва да бъде ясно – това не означава вдигане на цените. Няма да падне и Валутният борд. Или влизаме със сегашния курс на лева към еврото, или изобщо не влизаме, каза Борисов.

Относно новия държавен ВиК холдинг, той посочи, че това е просто оперативно решение. „Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Какво е отношението към водата в България? Кой пести вода, по селата чешмите текат, за да не замръзват“, коментира Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"