Манолова: Водната връзка между София и Перник ще увеличи ли цената на водата за столичани?

Манолова: Водната връзка между София и Перник ще увеличи ли цената  на водата за столичани?
A A+ A++ A

Водната връзка между София и Перник ще увеличи ли цената на водата в София? Това попита председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова изпълнителния директор на Софийска вода Васил Тренев по време на съвместно заседание на три комисии на Столичния общински съвет, на което бе обсъдено предложението за изграждане на водна връзка за доставка на вода от София за Перник.

„Софийска вода“ ще внесе ли предложение в КЕВР за изменение на параметрите на бизнес плана за периода 2017 – 2021 г., защото част от тях ще бъдат променени неизбежно във връзка с фактурираните количества вода, които ще се подават на ВиК-Перник, във връзка със загубите на „Софийска вода“ и разходите, които ще бъдат направени. Ще бъде ли внесено пред КЕВР предложение за промяна на цената на водата в София?“, попита Манолова директора на „Софийска вода“. „Ние сме „за“ това водната криза в Перник да бъде решена, но това не означава, че не трябва да сме информирани за параметрите на предложеното решение“, допълни тя и обясни, че докладът по внесеното предложение не е публичен и гражданите няма откъде да се информират.

„Съветниците ще трябва да вземат решение без да са наясно с икономическите параметри“, подчерта Манолова и допълни, че не е ясна каква ще е цената на водата, която Перник ще получава от София. Манолова попита още кой ще поеме разходите за експлоатацията и поддръжката на водната връзка и на помпената станция, включително и след като отпадне необходимостта от подаване на вода за Перник. За какъв срок ще е споразумението между Софийска вода и ВиК-Перник за доставката на вода и по какъв начин ще се гарантира получаването на вземанията, предвид състоянието на ВиК-Перник, попита още Манолова.

Тя припомни, че водното дружество на Перник и към настоящия момент дължи над 4 млн. лева на търговски банки и попита общинските съветници в София какво ще стане, ако ВиК-Перник не може да заплаща водата, която ще получава от София. Манолова подчерта, че от решение на Министерския съвет №698 от 2018 г. става ясно, че язовир Бели Искър е шестият язовир в списъка с 418 язовира в аварийно състояние, за ремонта на които са отпуснати от Министерски съвет на Държавната консолидационна компания (ДКК) 500 млн. лева. „Колко пъти ще се плаща за ремонта на този язовир?“, попита тя и допълни, че фирмата, която трябва да изпълни изграждането на помпената станция и на водната връзка, е същата („Монтажи“ АД – част от ДКК), която трябваше да е извършила ремонтите на въпросните 418 язовира, но не го е направила. От отговора на управителя на „Софийска вода“ стана ясно, че действително във връзка с изпълнението на проекта за подаване на вода към Перник, разходите ще се увеличат, което косвено потвърждава предположението, че цената на водата в София трябва да бъде повишена. Той не отговори и на въпроса за състоянието на стената на язовир Бели Искър, определено от самия Министерски съвет, като аварийно. Припомняме, че съгласно решение на Министерския съвет №698 от 4 октомври 2018 г. за списъка на язовирите, нуждаещи се от спешен ремонт, за стената на язовир Бели Искър в община Самоков се казва дословно следното: „Язовирната стена е едно от най-старите хидротехнически съоръжения в страната…Сеизмичният риск на стената силно зависи от водното ниво…За да се експлоатира без ограничения, е необходимо стената да бъде укрепена. Проведен е технически експертен съвет на 9 май 2018 г., свикан от МРРБ.“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници