Нов живот за ретро градския транспорт на София

Нов живот за ретро градския транспорт на София
A A+ A++ A

Нов път за ретро градския транспорт на София. Идеята на общината е старите трамваи, тролеи и автобуси да бъдат реставрирани. Целта е да се превърнат в атракция за жителите и гостите на града. Изоставени. Потънали в ръжда и прах в депото. Така изглеждат днес ретро трамваите на София.

„Невероятно културно и подвижно наследство , което ние притежаване и което, в интерес на истината, в момента изгнива по гаражите”, смята вносителят Симеон Ставрев.

Планът е общо 28 трамвая, тролея и автобуса да бъдат реставрирани. Случи ли се това, превозните средства може би ще тръгнат по пътя на другите трамваи.

Тази мотриса е създадена през 1924 година. Първо е превозвала работници, а след това е била пътническа. Жителите и гостите на София могат да се возят на нея на определени събития. Могат и да я наемат за празници. Такова ли ще е бъдещето и за потъналите в ръжда трамваи?

„Едното нещо е да направим някакъв вид музей на историческия състав на София или да го комбинираме заедно с музей на София. Другият вариант е част от тези превозни средства да бъдат в движение”, предлага Ставрев.

В столичния общински съвет се обсъжда и дали част от ретро машините могат да се превърнат в кафенета или книжарници.

„Ние трябва да намерим отговор, ако тази реставрационна програма е дългосрочна, кой как ще извършва и как ще я финансира. Въпросът тук е концептуален”, смята председателят на Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Следващата седмица предложението ще бъде гласувано в Столичния общински съвет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"