Международно доверие към България

Международно доверие към България
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.



 

 

„Нова България застава в авангарда на борбата срещу многонационалните престъпни банди." Това е въведението към интервюто с министър Цветан Цветанов, което авторитетният испански всекидневник ABC публикува на 25 август.

Два дни преди това разговарях в Мадрид близо час с българския заместник министър-председател и министър на вътрешните работи. Бях и на пресконференцията, която дадоха той и неговият испански колега Хорхе Фернандес Диас след дългата среща на водените от двамата делегации.

Стана ясно, че основният плод от работното посещение на Цветанов (освен „да се поздравим за блестящата операция Спартан ", както каза Хорхе Фернандес, и да се създадат постоянни двустранни полицейски екипи за борба с различните прояви на организираната престъпност) беше потвърденото доверие на испанските специални служби към българските им колеги.

Идеята, че има български институции, които с професионалните си действия доказват своето европейско и световно ниво, няма много привърженици у нас. Немалка част от общественото мнение в склонно да надхвърля границите на нормалния скептицизъм и да критикува всичко и всеки, въпреки доказателства, че в България има хора, които си гледат работата: Брендо е екстрадиран в Италия, моряците от „Св. Николай" ще бъдат съдени в Испания, олимпийският шампион Гълъбин Боевски е в затвор в Бразилия, депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние и т.н.

Испанците са изключително чувствителни на тема транснационална организирана престъпност и особено към трафика на наркотици. Причините: страната се превърна във входна врата към Европа за наркотиците от Латинска Америка и Северна Африка; Испания вече се нарежда на едно от първите места в света по вътрешна консумация на кокаин. На този фон открито дадената от Хорхе Фернандес висока оценка на сътрудничеството с българските специални служби не е проява на куртоазия, а следствие на конкретни действия. Оценката се допълва от категоричното мнение на независимия ABC (както винаги – отлично информиран вестник, който съобщи, че капитанът на българския кораб се е срещал с колумбийските братя Велес, нещо, което Цветанов не отрече) за ролята на „нова България" в борбата с организираната престъпност.

Подобни са заключенията и на Интерпол, Европол, Евроджъст и на съответните агенции и служби в САЩ, Франция, Италия, Великобритания.

...Вече писах, че трите тона кокаин от трюма на „Св. Николай" не хвърлят петно върху България, независимо че са задържани и разпитвани 21 български граждани. Транснационалната организирана престъпност отдавна е доказала, че е безродствена. Изключително високата печалба от търговията с наркотици – особено с кокаин – примамва под черното знаме на техния трафик американци, европейци, африканци, азиатци.

Държавите нямат вина за престъпните деяния на свои гражданите. Но националните и международните институции имат отговорността да проследяват, залавят и съдят вдъхновителите, организаторите и изпълнителите на организираната престъпност, за да предпазят обществата от нейното пагубно въздействие.

Становището на опитните испански институции и на иначе доста критичния Доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета, е, че в България има „силна политическа воля" в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

От въпросите на някои от българските колеги, присъствали на пресконференцията в испанското Министерство на вътрешните работи, останах с впечатлението, че медиите (съответно – обществото) все още не се доверяват на думите на правителството и на цитираните данни. Разбирам ги: възвръщането на загубеното доверие е бавен процес.

Струва ми се обаче, че показаното международно доверие към България в борбата срещу организираната престъпност не може да не рефлектира положително и върху българите в страната и в чужбина.

#Хорхе Фернандес Диас #Испания #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #кокаин #кораб #наркотрафик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"