НАП сама ще попълва данъчните ни декларации, а ние трябва да свършим друго

НАП сама ще попълва данъчните ни декларации, а ние трябва да свършим друго
A A+ A++ A

За първи път декларацията за доходите на физическите лица ще бъде попълнена от приходната агенция. Единственото, което трябва да направим, е да влезем със своя персонален код в сайта на НАП, за да потвърдим информацията за данъчните си задължения. За хората без персонален код или електронен подпис данъчната декларация ще се подава на гише, в офисите на НАП или по пощата. Всеки сам трябва да попълни обаче доходите от наеми или от сделки с ценни книжа, например.

Декларациите ще бъдат попълнени от данъчната агенция през март, защото до края на февруари фирмите са длъжни да подадат информацията в НАП. Всеки, който желае може да попълни данните и сам.

"Порталът за електронни услуги има две услуги. Едната е ръчно човек да си попълни данъчната декларация, което работи и в момента, но в нея няма предварително попълнените данни и друга отделно, която се казва най-общо казано предварително попълнена декларация, в която човек влиза с персоналния си код или електронен подпис и вижда две неща, които НАП предварително е попълнила, това са доходите от заплата, т. нар. трудови правоотношения и там са хонорари и доходи от граждански договори", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ.

Бъчваров уточни, че клиентът може да сам да редактира декларацията, ако "в малко вероятния случай на някаква грешка, може да добави данни, може да ги промени, т.е. във всеки един момент човек може да редактира предварително попълнените данни".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »