Новият коронавирус плъзна в още държави

Новият коронавирус плъзна в още държави
A A+ A++ A

Новините за коронавируса 2019-nCoV приличат на фронтови сводки. Няколко пъти дневно китайските власти пускат официални съобщения за броя на заразените и починалите.

Макар че епицентърът на заразата е в Китай, болни от смъртоносния вирус има вече в Япония, Южна Корея, Тайланд, САЩ, Франция, а от днес – и в Австралия, и в Малайзия.

Първи случай на починал лекар в Ухан

Факт е вече и първият смъртен случай на лекар в Китай. Това е 62-годишния специалист по УНГ Лян Удун, информира изданието Paper. Докторът е работел в Болницата по китайска и европейска медицина в Ухан, като първите симтоми на заразяне от новия коронавирус е получил на 16 януари, на 18-и е бил откаран в друга болница, където въпреки силията на колегите си, е починал тази сутрин окоро 7 часа местно време.

Според вестник South China Morning Post, който се позовава на анонимни източинци, запознати със ситацията, броят на заразените медици надвишава 15, като по думите на един от източниците, "почти във всяка по-голяма болница в Ухан има заболели здравни специалисти”.

Лекар отбелязва, че една от причините за заразяването на колегите му е, че инфектираните с коронавируса 2019-nCoV не са били изолирани своевременно от останалите пациенти, пише ria.ru.

Вирусът достигна Австралия

Мъж от Мелбърн, щата Виктория е първият доказано болен в Австралия от новия коронавирус. За това съобщи Ройтерс, позовавайки се на пресконференция на представители на местната власт в страната. По техни данни заболелият е потърсил медицинска помощ вчера, след като се е пирбрал на 19 януари от Уха, където е прекарал две седмици. Той е бил изолиран в болница веднага. Отбелязва се, че в страната може да има и други заразени.

По-рано здравното министерство на островната държава съобщи, че лекари тестват петима души, които може да са заразени. По-късно се изясни, че техните резултати за този тип вирус са отрицателни.

Заболели и в Малайзия

Три случая на заразени с пневмония, предизвикана от коронавируса от нов тип бяха потвърдени в Малайзия. По думите на здравния министър на страната всички те са китайски граждани и са посещавали Ухан. Сред заболелите е 66-годишната съпруга на първия заразен пациент в Сингапур. Останалите двама са внуците на тази двойка – децата са на 2 и на 11 години. Всички са хоспитализирани, а лекарите преценяват състоянието им като стабилно.

Нов случай на заразен във Франция

Във Франция има и трети случай на заболял от новия коронавирус, съобщи BFM TV, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на държавата. Новият заразен е жител на Париж и е близък роднина на първия жител на френската столица, при когото бе установен вирусът. Здравният министър на страната подчерта по време на пресконференция, че в скоро време "вероятно” ще станат известни и още случаи на заразени хора.

Последни данни

Според последната информация на Държавния комитет по здравеопазване на КНР, цитирана от световни медии, към полунощ местно време срещу 25 януари в 29 китайски провинции са регистрирани 1330 потвърдени случая на заразяване с новия коронавирус, като 237 души са в тежко състояние, 41 са починали, а 16 от тях – през изминалото денонощие.

В 20 провинции са регистрирани 1965 случая на съмнение за новия тип коронавирус, който се е разпространил вече в 30 региона на страната.

Към момента над 14 000 души, имали тесен контакт със заразените, са под медицинско наблюдение.

От болници са изписани 38 излекувани пациента.

Извън Китай са регистрирани следните случаи на заболели от коронавируса: петима в Хонконг, двама в Макао, трима в Тайланд (двама от тях вече са излекувани и зписани), двама в Япония (единият е изписан), двама в Южна Корея, двама в САЩ, трима във Виетнам, трима в Сингапур,  един в Непал, трима във Франция, един в Австралия, трима в Малайзия.

iNews напомня, че властите в Китай затвориха многомилионния град Ухан, който е огнище на разпространението на коронавируса.  Там общественият транспорт е спрян, дори такситата не работят, а влизането и излизането от града са забранени. Аналогични мерки на карантина са предприети в още 9 градове на страната.

По телевзиите и в социалните мрежи Facebook,Twitter и Instagram се разпространиха снимки и видеокадри на опустели улици и контролиращи положението военни в защитни костюми и маски – като излезнали от научно-фантастичен филм. Световно достояние непрекъснато стават истории от цял Китай - като такива за припадащи хора по улиците и на безкрайните опашки за прегледи в болниците. Припадъците са един от симтомите на заболяването, поясняват здравни спецове.

Според британския вестник The Guardian персоналът в спешните центрове не е в състояние да поеме огромния поток хора и здравните специалисти работят непрестанно, на ръба на изтощението. Пациенти с маски чакат с часове за преглед. В аптеките няма лекарства, а сред населението на връх Китйската нова година цари паника и отчаяние.

Китайските власти обаче изпратиха 1230 лекари от цялата страна в Ухан, за да помагат на местните медици, стана ясно рано тази сутрин от изявление на здравното ведомство. Те са организирани в 6 екипа. Освен това на разположение са още 6 екипа, готови да потеглят всеки момент.

По-рано агеция Синхуа съобщи, че в града вече са пристигнали 450 военни лекаари, включително и такива, борили се с епидемиее като SARS и Ебола.

Както цяла нощ съобщаваха световните медии и социалните мрежи, всички болници в Ухан са претъпкани, лекарите и медицинските сестри са на ръба на изтощението и не успяват да се справят с наплива на пациенти, а в здравните заведения не достигат болничните легла и защитните средства за докторите.

В Ухан експресно започна строителството на нова болница с капацитет хиляда легла, където да бъдат лекувани заразените, като амбицията е тя да започне да приема пациенти още на 3 февруари.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"