Д-р Кунчев: Все още има паралелна циркулация на двата щама грип

Д-р Кунчев: Все още има паралелна циркулация на двата щама грип
A A+ A++ A

„Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 („Канзас“), който очаквахме. Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия“. Това обяви в ефира на бТВ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод бързото разпространение на грипа през последната седмица.

По думите му в този сезон по-често се разболяват деца, защото щамът „Канзас“ генетично прилича на някои от щамовете, с които по-възрастното население вече се е срещало и те имат някаква степен на защита. Младите хора, които не са се срещали с този вирус, се разболяват по-бързо и малко по-тежко, уточни епидемиологът. Именно затова в някои области бързо беше обявена грипна ваканция.

Съветът на Кунчев към родителите е наистина да ограничат контактите на децата по време на извънредните ваканции.

Относно новия коронавирус, тръгнал от Китай, той коментира, че ние сме готови да го посрещнем, колкото и другите европейски страни.

„Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството. Имаме някаква степен на готовност и за по-бърза диагностика, и за реакция. Абсолютна защита няма, можем да намалим риска, което правим“, коментира още главният държавен инспектор.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »