Йогата подобрява работата на мозъка

Йогата подобрява работата на мозъка
A A+ A++ A

Учени изясниха, че практикуването на йога влияе благоприятно върху мозъка, укрепвайки мозъчните стрктри, отговорни за когнитивните способности и емоционалното равновесие. Резултати от изследването са публикувани в сп.Brain Plasticity, пише iNews.

Години подред учени откриваха доказателства, че аеробиката подпомага дейността на мозъка и появата на нови неврони. Аналогичен ефект има и практикуването на йога, твърдят американски изследователи от Илинойския университет и Университета Уейн в Детройт.

Авторите обединили данни от 11 проучвания на взаимовръзката между йога упражненията и здравето на мозъка. В пет от тези изследвания се сравнявало състоянието на мозъка на хора, които не са се занимали с йога, на тези, които упражнявали йога в момента на изследването и на преминалите курс по йога от 10 до 24 седмици след завършването му.

В останалите пет разработки се анализират разликите в мозъка на редовно практикуващите и непрактикуващите йога. Изследваните са се занимавали с хата йога, медитация и дихателни упражнения.

"Открихме, че във всички 11 изследвания се отбелязва развитие на същите области в мозъка, както и при практикуване на аеробика”, твърди проф. Неха Готе (Neha Gothe), оглавил сравнителния анализ. "Например, забелязва се увеличение на хипокамупса.”

Хипокампусът е ключова част от мозъка и участва при обработването на паметта - отговаря за формирането на спомените, а също за пространствената ориентация. Както е известно, с напредване на възрастта той се смалява и това довежда до развитие на деменция и болестта на Алцхаймер.

При хората, редовно занимаващи се с йога, в сравнение с онези, които не я практикуват, са по-развити:  префронталната кора, поясната кора, амигдалата (структура, отговаряща за емоционалната регулация), както и невронната мрежа.

Авторите на изследването обаче все още не са наясно каква точно е причината йогата да влияе върху мозъка като аеробиката. Те допускат, че ключът към положителното въздействие е механизмът на емоционалната стабилност, заложена в основата на йога.

Във всеки случай, практикуването на йога помага да се подобри емоционалното равновесие, да се намали стресът, безпокойството, страхът, депресиите. Вероятно именно това е и причината за подобряване работата на мозъка, заключават учените.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »