Хага отказа нов процес на Радован Караджич

Хага отказа нов процес на Радован Караджич
67-годишният Караджич е подсъдим по обвиненията за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1994 г.), при която загинаха 200 000 души, а 2,2 млн. бяха прокудени. Снимка: "Ройтерс"
A A+ A++ A

Трибуналът в Хага отказа нов процес на бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич.

По-рано през август той поиска нов процес и призова съдът да призове президента на Гърция Каролос Папуляс за свидетел по делото.

"Има основателни причини да се смята, че президентът Папуляс разполага с информация, която може съществено да помогне," твърди Караджич в молбата си до съда в Хага, предаде БГНЕС.

Като гръцкия външен министър между 1993 и 1996 г. Папуляс имаше уникалната възможност да общува с Караджич.

"Поради религиозните и историческите връзки между гърците и сърбите президентът Папуляс бе сред малкото международни събеседници, на които босненските сърби вярваха и с когото можеха да разговарят конфиденциално и откровено," обяснява Караджич.

Той смята, че показанията на Папуляс биха го оневинили относно обстрелването на сараевския пазар "Маркале" на 5 февруари 1994 г., когато загинаха 67 души.

67-годишният Караджич е подсъдим по обвиненията за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1994 г.), при която загинаха 200 000 души, а 2,2 млн. бяха прокудени.

#Радован Караджич #Караджич #геноцид #дело #Хага #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »