Нинова: Правителството на Борисов вече е риск за България!

Нинова: Правителството на Борисов вече е риск за България!
A A+ A++ A

„Правителството на Борисов вече е риск за България. Оставането му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава през неговата оставка“. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува от парламентарната трибуна управляващите, излагайки мотивите на внесения от левицата вот на недоверия на кабинета, заради политиката му по опазване на околната среда и водите.

„Управлението на ГЕРБ и управление на кризи, които сами създават“, категорична бе лидерът на опозицията. Критики от нейна страна ГЕРБ получи заради водната криза в Перник, установените случаи на нерегламентиран внос на отпадъци, както и замърсения въздух в София и други градове на страната.

„Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие“, смята Нинова.

Според нея в страната съществува нормативен хаос при управлението на околната среда и водите, а 11 различни ведомства си прехвърлят отговорността за това. „Има нормативен и институционален хаос, създаден от правителството“, коментира Нинова при излагането на мотивите на вота.

Най-силни критики лидерът на левицата отправи заради водната криза в Перник и региона. Според нея обаче, заради частичното спиране на водоподаването и в други населени места, около половин милион българи са на режим на водата. В мотивите си БСП посочват още, че след 10-годишното управление на ГЕРБ и похарчени 3 млрд. лева, не е постигнат никакъв напредък в сектора, а напротив – загубите на вода в страната са около 60%, а в някои региони достигат и до 80%.

Първи сме в Европа по мръсен въздух и проблемът не е само в София, смята още Корнелия Нинова.

Според събраните от опозицията данни през последните години у нас са влезли общо 735 хил. тона боклуци от страни от третия свят, от които три тона болнични отпадъци. „Прокуратурата откри планини от боклуци. Красива България бе превърната от Борисов в сметище“, продължи с критиките Нинова.

Относно водната криза в Перник от БСП обвиниха управляващите, че са знаели за проблема отдавна, но са го прикривали, а причината за това са били изборите за местна власт, провели се в края на миналата година. От левицата предложиха и свое алтернативно решение на проблема.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"