Кои лекарства могат да останат извън обхвата на обществените поръчки

Кои лекарства могат да останат извън обхвата на обществените поръчки
A A+ A++ A

Една група лекарства трябва да продължи да бъде изключена от режима на обществените поръчки и след законодателните промени, предложени от здравния министър Кирил Ананиев. Позицията е на д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия.

Това са медикаменти, определени по списък от министъра на здравеопазването, които нямат разрешение за употреба в България, не са налични и са единствена алтернатива за лечение на деца с редки заболявания.

„Провеждането на обществена поръчка, която отнема време, може да застраши живота и здравето на децата, защото обикновено става въпрос за ситуации, които се развиват много бързо в негативен план“, аргументира се д-р Дариткова пред "Хоризонт". Много строго и ясно е регламентирано кои са тези медикаменти, за да няма злоупотреби, допълни тя.

От пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепят идеята.

„Тези медикаменти са разрешени за употреба в Европейския съюз. От тях се възползват предимно деца, най-често с онкологични заболявания. Когато бях член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, имахме такива деца, на които спешно трябваше да се отпусне такъв медикамент, който няма аналог, който е без алтернатива у нас. Тези деца са с тежки, сериозни заболявания и те не могат да чакат обществена поръчка да бъде проведена. Затова ние настояваме тези медикаменти да останат без обществена поръчка. Става дума и за възрастни с редки заболявания, но не за всички пациенти с редки заболявания, а за тези, за които тези лекарства нямат аналог и са без алтернатива у нас“, поясни Пенка Георгиева от „Заедно с теб“.

След скандалните разкрития на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че едно и също лекарство се заплаща от Здравната каса на частните болници на цена 7 пъти по-висока от тази, заплатена за държавните и общинските болници, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев реши, че трябва да се промени законодателството и частните болници също да започнат да правят обществени поръчки за лекарствата.

Д-р Дариткова се надява Европейската комисия да възприеме доводите за изключването на медикаменти от обществените поръчки.

„Става въпрос за медикаменти, които се използват за лечение основно на редки болести, не само в сферата на онкологията. Става въпрос за заболявания, които са в сферата на наследствените обменни заболявания и е много сложна и строга процедурата с ангажимент на много и институции, и научни представители, за да може да няма злоупотреби“, уточни Даниела Дариткова. Тя прогнозира, че след като министърът на здравеопазването предложи законови промени за това и частните болници да правят обществени поръчки за лекарствата и се видят аргументите за това, Народното събрание ще подкрепи идеята.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »