Голям пожар с щети край Драгоманското блато

Голям пожар с щети край Драгоманското блато
A A+ A++ A

Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара. Изгорели са големи площи със сухи треви и тръстика, съобщи БНР. Кметът на Драгоман Андрей Иванов обяви, че версиите са за умишлено предизвикан пожар от бракониери или от укриващи се там бежанци.

Пожарът е напълно потушен.

Иванов смята, че огънят е тръгнал от средата на блатото към неговите краища. По думите на жителите на града огънят е запален от бракониери, тъй като в блатото има диви прасета, и когато бъдат подгонени чрез пожара, те се преместват и стават лесна плячка за ловците. Кметът уточни, че на всеки шест месеца блатото се подпалва."През лятото пожарите възникват вследствие на самозапалване заради растителността в блатото, но за вчерашния случай това няма как да се случи, тъй като температурите са много ниски, затова съм убеден, че пожарът е предизвикан умишлено", допълни кметът.

Надеждите на местната власт са природата сама да възстанови щетите. Общината пък се ангажира да възобнови изгорелите туристически пътеки и кулата за наблюдение на птици, която също е унищожена от огнената стихия.

Екологични проблеми се очакват през лятото

Това, че не цялата територия на блатото е засегната, е важно за видовете птици, които гнездят там, защото ще имат местообитание за гнездене – старите тръстики от миналата година, коментира Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани".

Той изрази увереност, че със сигурност няма загинали птици, тъй като те успяват да излязат извън обхвата на пожара много бързо.

"В момента прякото въздействие не е толкова важно, проблемът ще бъде през лятото, защото ще се очаква по-голямо замърсяване на блатото заради пепелта, която пада във водата", заяви Ковачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »