Провал в преговорите за БДЖ

Провал в преговорите за БДЖ
Директорът на БДЖ Йордан Недев (прав вляво) и шефът на борда Владимир Владимиров (прав вдясно) по време на преговорите със синдикатите в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ не доведоха до решение за спиране на стачните действия, които са блокирали страната вече от седмица.

Единственото, по което беше постигнато съгласие е, че има забавяне на изплащането на ваучерите за работещите в железниците и забавянето на раздаването на работно облекло, предаде БГНЕС.

„С тези точки сме в забавяне”, призна изпълнителният директор на Българските държавни железници Йордан Недев.

„Имате право да ни се сърдите за забавянето на ваучерите за храна, защото до началото на октомври те не бяха изплатени”, заяви той пред синдикатите.

Недев обясни, че общата сума за всички ваучери, която БДЖ дължи на своите работници е 2.3 милиона лева.

„Към момента тази сума е непосилна за нашите предприятия и мога само да помоля за извинение работниците, за които не са изплатени”, каза още той.

Председателят на борда на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров изтъкна, че всички забавени задължения на БДЖ са на обща стойност от 280 милиона лева, като към някои банки забавянето е от 2 години.

Синдикатите продължават да искат да подпишат стария колективен трудов договор, но все още има много спорни точки от него, сред които и това доколко самите синдикати трябва да участват при взимането на решения и доколко техните представители могат да бъдат уволнявани или съкращавани.

Представителите на стачните комитети и ръководството на БДЖ така и не можаха обаче да се разберат дали има или няма съкратени работници без съгласието на синдикатите.

„На този етап няма съкратени работници. Ние убеждаваме служителите да приемат да получат шест брутни работни заплати и след това да отидат на борсата. 789 до момента са приели предложението на БДЖ. Може да се окаже, че всички 2000 души, на които сме предложили, ще приемат", категоричен беше Владимиров.

По-рано днес на националния протест пред парламента, Петър Бунев от синдиката на железничарите изтъкна, че този, който е тръгнал срещу народа, задължително губи.

По думите му Дянков също няма да успее, въпреки че по време на срещите с него финансовият министър се е държал като Луи 14-ти – „ Аз съм държавата, аз решавам".

Бунев е категоричен, че стачката в железниците няма да спре, „докато не си тръгнат еничарите" от Иван Вазов 3.

„Ние няма да простим, че ни нарекохте „гниди, лой", няма да простим този геноцид в железните. Вървете си", поиска синдикалистът.

#БДЖ #стачка #синдикати #Йордан Недев #изпълнителен директор на БДЖ #Владимир Владимиров #председател #протест #Петър Бунев #Симеон Дянков #финансов министър #железничари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"