След ужаса в Пловдив: Прокуратурата проверява 13 социални домове в областта

След ужаса в Пловдив: Прокуратурата проверява 13 социални домове в областта
A A+ A++ A

Районният прокурор на  Пловдив Чавдар Грошев възложи на ОД на МВР и на Регионална дирекция „Социално подпомагане“  съвместно да извършат проверка на домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област, обслужвани от тази прокуратура.

Проверката се извършва по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите - чл. 145 ал. 1 от Закона за съдебната власт, и следва да изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

Проверката е на територията на общините  Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Указано е след приключването й да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер прокуратурата ще вземе отношение.

Поводът за проверката на Районна прокуратура - Пловдив, по надзора за законност е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка по чл. 137 от Наказателния кодекс – за злепоставяне и по чл. 143 от Наказателния кодекс - за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Пловдив.

Срокът на проверката е едномесечен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »