Четирима „зрънчовци“ арестувани в спецакция

Четирима „зрънчовци“ арестувани в спецакция
Снимка: 24 часа
A A+ A++ A

Четирима мъже са задържани в операция срещу данъчни престъпления  с кодово название „Зрънчовци“.

В спецакцията са участвали служители от Икономическа полиция към ГДКП и техните колеги от областните дирекции в Бургас, Ямбол и Варна, със съдействието на експерти от НАП и под ръководството на Бургаската окръжна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Престъпната дейност на задържаните, която основно представлявала неправомерно усвояване на ДДС, била наблюдавана от полицията в продължение на седем месеца.

По данни на експерти само за периода април–ноември 2011 г. предполагаемите щети за държавния бюджет са в размер на 550 000 лева.

Задържаните са извършвали данъчните измами по следния механизъм – неправомерно кумулиране на данъчен кредит от липсващи търговци, чрез реализиране на селскостопанска продукция, зърно с неустановен произход.

Продукцията се легализира чрез документи с невярно съдържание. Различните фирми, контролирани от групата, препродавали стоката помежду си.

Продавали я на фирми износители, които при осъществяване на вътрешнообщностна доставка или износ получавали кумулираното ДДС.

От обвиняемите са иззети документи и компютри. С полицейска мярка за 24 часа са задържани двама души в Ямбол, един в Бургас и един във Варна.

Служители на НАП са връчили заповеди за започване на данъчна ревизия на четири физически и две юридически лица. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от Наказателния кодекс.

Продължават действията по разследването.

#спецакция #Икономическа полиция #Бургас #Ямбол #Варна #НАП #полиция #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »