Общо 60 % от хората по света са по-бедни от милиардерите на планетата

Общо 60 % от хората по света са по-бедни от милиардерите на планетата
A A+ A++ A

Световните милиардери са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от световното население, обяви благотворителната организация Оксфам, цитирана от АФП.

В доклада на организацията се казва, че бедните жени и момичета са на дъното на скалата. Те влагат „12,5 милиарда часа неплатен труд всеки ден“, който се изчислява на стойност най-малко 10,8 трилиона долара годишно.

“Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и едрия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени. Не е чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите трябва да съществуват”, заяви ръководителят на организацията за Индия на Амитаб Бехар. “Разликата между богати и бедни не може да бъде разрешена без умишлени политики за разрушаване на неравенството”, каза Бехар преди годишния Световен икономически форум в Давос, където той ще представлява Оксфам.

Годишният доклад на Оксфам за глобалното неравенство традиционно се публикува точно преди форума, който ще бъде открит във вторник в швейцарския алпийски курорт.

“22-мата най-богати мъже в света имат повече богатство от всички жени в Африка”, се казва в съобщението на НПО. Ако един от най-богатите в света просто плати 0,5% допълнителен данък върху богатството си за 10 години, това би било равно на инвестицията, необходима за създаването на 117 милиона нови работни места в грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване, се посочва в доклада.

Данните на организацията се базират на данни от списание „Форбс“ и швейцарската банка „Креди Суис“, но те се оспорват от някои икономисти. Цифрите показват, че 2153 милиардери сега имат повече богатство, отколкото 4,6 милиарда души от най-бедните на планетата.

Жените и момичетата са обременени по-специално, защото най-често са онези, които поддържат „колелата на нашите икономики, предприятия и общества“, каза Бехар. Те “често имат малко време да получат образование, да печелят достойно препитание или да имат думата в това как се управляват нашите общества” и “следователно са в капана в дъното на икономиката”, добави той.

„По целия свят 42% от жените не могат да получат работа, защото са отговорни да се грижат за други хора, в сравнение с едва 6% от мъжете“, показват данните на Оксфам. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »