Втори голям удар по ИД – хванаха духовния им лидер

Втори голям удар по ИД – хванаха духовния им лидер
БГНЕС
A A+ A++ A

В иракския град Мосул бе арестуван Шифа ал Нима, мюфтията на терористичната групировка „Ислямска държава”, предаде БГНЕС. Той е един от водещите лидери на ИД, арестувани напоследък. Това е поредният голям удар по терористичната групировка от последните месеци, след като лидерът й Абу Бакр ал Багдади бе ликвидиран в края на октомври 2019 г.

Любопитното е, че мюфтията страдал от затлъстяването и за отвеждането му е бил необходим цял камион. Той не могъл да влезе в полицейската кола, твърди британският в. The Daily Mail, позовавайки се на силовите служби на Ирак. Изданието публикува снимка как качват в каросерията на камиона духовният главатар на ИД.

Той бил религиозният лидер на терористите и по негови фетви са били екзекутирани учени и богослови, извършен е бил терористичен атентат в джамия и са били разрушени редица обекти на културното наследство, сред които гробницата на пророка Йон.

Британският военен консултант Мейсън Джифърд, който съдействал в борбата срещу ИД в Сирия, заяви в Twitter, че мюфтията е „отговорен за екзекуции на мъже, жени и деца. Това животно е изнасилвало и убивало”, написа Джифърд. Той пожела на иракчаните да обесят терориста. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »