Цените на храните остават високи в близките 10 г., прогнозира ООН

Цените на храните остават високи в близките 10 г., прогнозира ООН
Цените на храните ще останат високи поне в следващите 10 г., предупреди генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жозе Грациано да Силва. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на храните ще останат високи поне в следващите 10 г., предупреди генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жозе Грациано да Силва.

„Цените на храните „ще останат високи и ще проявяват голяма нестабилност," алармира Жозе Грациано да Силва, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той препоръчва създаването на национални запаси от основни хранителни стоки.

„За да гарантира продоволствената си сигурност и да се справи с нарастването на цените, всяка държава ще трябва да създаде запаси, покриващи нуждите й за една седмица до един месец," заяви Жозе Грациано да Силва в интервю за френския вестник „Монд".

Въпреки трудната обстановка, той счита, че сегашното положение е „напълно различно" от това през 2007-2008 г.

Сред основните елементи на стабилността според него са стабилността на цената на ориза и значителните запаси.

„Впрочем две трети от хората, които според ФАО са в положение на продоволствена несигурност, живеят в Азия и зависят от ориза за прехраната си," уточни Да Силва.

Той смята, че сътрудничеството между основните засегнати страни значително се е подобрило благодарение на задействането на информационна система за пазарите на земеделски стоки, създадена по време на френското председателство на Г-20.

Според генералния секретар на ФАО тя носи прозрачност за функционирането на пазарите.

#ООН #ФАО #храни #цени #Г-20 #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »