Брекзит: евродепутатите изразяват загриженост относно правата на гражданите

Брекзит: евродепутатите изразяват загриженост относно правата на гражданите
A A+ A++ A

Загриженост относно схемата на Обединеното кралство за уседналост и създаването на независим орган

Свободата на движение, продължителността на преходния период и ограничаване на щетите за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство са в центъра на дебата

За да може да одобри Споразумението за оттегляне, Парламентът подчертава нуждата от уверения, че правата на гражданите ще бъдат защитени.

В резолюция приета в сряда, евродепутатите правят оценка на правата на гражданите в контекста на Брекзит и подчертават, че тяхното одобрение на Споразумението за оттегляне ще вземе предвид „придобития опит и дадените уверения“ във връзка с тяхната защита. Парламентът изразява своята загриженост най-вече относно процедурата за кандидатстване за схемата за уседналост за ЕС, липсата на физическо доказателство за успешните кандидати, както и нейната достъпност.

Евродепутатите поставят под въпрос създаването на „независим орган“ от Обединеното кралство, предвиден в Споразумението за оттегляне, като отбелязват, че биха приветствали създаването на съвместен механизъм за контрол от страна на Европейския парламент и Парламента на Обединеното кралство.

Приетият текст призовава за започването на информационни кампании за подготвяне на гражданите и насърчаването на правителствата в 27-те държави членки на ЕС да приемат последователни и щедри мерки, които предоставят правна сигурност за гражданите на Обединеното кралство живеещи на тяхна територия.

Резолюцията бе приета с 610 гласа „за“, 29 гласа „против“ и 68 „въздържал се“, след дебата във вторник, който наблегна до голяма степен на бъдещите свободи на движение и ограничаване на вредите от Брекзит върху живота на гражданите.

Видеозапис от изявлението на Николина Бръняц, представител от Хърватското председателство на Съвета на ЕС и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Видео от дебата с евродепутати

Видео от заключителното изявление на Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС по оттеглянето на Обединеното кралство, и Николина Бръняц.

Бързи факти

За да влезе в сила, всякакво споразумение за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от Европейския парламент с обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50 от Договора на Европейския съюз). Парламентът ще гласува относно споразумението за оттегляне след завършването на процеса на ратификация в Обединеното кралство.

Втората част от Споразумението за оттегляне защитава гражданите на ЕС в Обединеното кралство и гражданите на Обединеното кралство в ЕС, както и техните семейства. Според неговите разпоредби, всички социалноосигурителни права съгласно правото на ЕС ще бъдат запазени и правата на гражданите ще бъдат гарантирани през целия им живот. Всички релевантни административни процедури трябва да бъдат прозрачни, безпроблемни и рационализирани. Мониторингът на изпълнението и прилагането ще се осъществява от независим орган, който разполага с правомощия, равностойни на тези на Европейската комисия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"