189623 статии       |       383 интервюта       |       1524 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.66241| EUR 1.95583| GBP 2.16509|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Съдът определи стипендиите за ромчета като дискриминационни спрямо всички останали българчета

14 януари 2020, вторник / 16:14; Коментари: 0
Send to Kindle
Съдът определи стипендиите за ромчета като дискриминационни спрямо всички останали българчета

Със свое решение от 13 януари 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) уважи решението на Административен съд София град (АССГ). През декември 2018 г. той определи като дискриминационен проекта на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към образователното министерство - „Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование“.

С това решение на върховната съдебна инстанция се увенча с успех над 3- годишната борба на „Сдружение Азбукари“. Неговият председател Цвета Кирилова в жалбата си до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) посочи, че този проект е дискриминационен спрямо всички останали българчета, които не са от ромския етнос. А КЗД реши, че проектът не е дискриминационен.

Производството на ВАС е образувано по жалба на решението на КЗД, която постанови, че проектът на ЦОИДУЕМ не е дискриминационен. „Сдружение Азбукари“ обжалва решението на КЗД и жалбата беше уважена от АССГ. В отговор КЗД и ЦОИДУЕМ подадоха жалба срещу решението на АССГ. ВАС потвърди решението на АССГ. Това е накратко историята на епичната борба на „Сдружение Азбукари“ срещу решението на КЗД, която постави в положението на обратна дискриминация всички останали българчета, освен ромчетата. А то е предшествано от поредица от епични битки на екипа на „Сдружение Азбукари“. С решение от 10 декември 2018 г. Административен съд – София отмени решението на КЗД от 18 юли 2018 г., според което определянето на стипендии за ученици само от ромския етнос не дискриминира останалите деца в България.

Съдът върна за преразглеждане решението в КЗД и постанови КЗД да заплати на жалбоподателя „Сдружение Азбукари“ всички разноските по делото. Решението е в резултат на жалбата на Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, в която тя подробно се обоснова защо подобни стипендии са дискриминационни спрямо всички останали деца в България.

Проектът на Министерството на образованието, съвместно с частен ромски фонд от 2016 г. предвиждаше да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 ромчета, като условието беше да имат успех най-малко 3, 50. МОН обоснова решението си, че така ромските деца ще бъдат стимулирани да не напуснат системата на образованието.

В края на октомври 2016 г. родители от Добрич заявиха, че ще се събират всеки ден от 18 часа, в продължение на 10 дни, пред общината. Протестът се организираше в социалните мрежи и беше насочен против идеята да се дават стипендии от 30 евро месечно на ромските ученици. Родителите изпратиха декларация до 10 институции – Народното събрание, Президента, Премиера, министерствата на труда, финансите, образованието и вътрешните работи, до Омбудсмана, Агенцията за закрила на детето и Комисията за защита от дискриминация.

Искането им беше българските деца да не бъдат дискриминирани. „Щом ще има стипендии, нека те да бъдат за всички, с еднакви критерии, и българчетата също да имат възможност да кандидатстват за тях“, настояха майките. „Сдружение Азбукари“ прие като своя каузата на родителите от Добрич, като с нея се ангажира лично Цвета Кирилова. „Чисто интуитивно хиляди родители и учители от цялата страна реагираха негативно на това решение – спомня си Цвета Кирилова. – Основните аргументи акцентираха върху дискриминацията и деленето на учениците на видове – привилегировани и непривилегировани, ромчета и неромчета, цигани и българи, а също и върху обвързването на стипендията с подчертано слаб успех. Реших да развия тази интуиция на базата на нормативни актове и разбирания за справедливост и ценности – установени от европейската мисъл.“ С решението си да застане зад каузата Цвета Кирилова се изправи в открита борба с тогавашния образователен министър Меглена Кунева, която в отговор на протестите на всички българи заяви: „Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи“. Меглена Кунева посочи, че средствата, които идват от бюджета на българската държава за стипендиите на учениците, са 40% от общата сума, че те са съвместна инициатива на МОН и ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%. „На 27 октомври 2016 г. МОН съобщи, че парите от бюджета няма да се дават на ромчетата, а на учителите, опитвайки се типично предизборно да потули скандала. Предвидено е другата част от парите да се даде на така наречените „ментори“/“тютори“, които да се занимават с децата в извънкласно време, тоест тези пари от държавния бюджет отново отиват само за ромските деца!“, опонира Цвета Кирилова. В отговор на изявлението на министър Кунева Цвета Кирилова написа: „Невиждана и нечувана наглост, госпожо Кунева! Продаването на националния интерес има цена! А Конституцията на България стои над Вас, защото сте временна и народът ще Ви детронира от този пост, уважаема госпожо! Чл.6 от Конституцията, от върховния закон в Република България, гласи: „Всички хора (деца) се раждат свободни и равни по достойнство и права. Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние!“ На 16 май 2018 г. се състоя второто заседание на КЗД, по сигнал на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“ срещу стипендиите за успех на ученици от ромския етнос. КЗД отново декларира, че няма дискриминация в решението за ромските стипендии.

Адвокат Силвия Минчева: Радвам се, че съдът се променя заедно с обществото „Бях приятно изненадана и много щастлива, че към днешна дата, 13 януари 2020 г. ВАС уважи мотивите ни в жалбата ни - каза адвокат Силвия Минчева, която продължи вече над 3 години да представлява про боно „Сдружение Азбукари“ в борбата за справедливата кауза. - Не съм чувала за подобно решение, но много се надявах съдът да отсъди не само според закона, но и по съвест. Радва ме фактът, че вече и съдът осъзнава, че стипендиите, които се дават на децата от ромския етнос с уж единствената цел за интеграция, всъщност не интегрират ромите. За тази интеграция са нужни работа, образование и равни начала с всички останали деца. Мисля, че вече не само обществото ни, но и съдът се променя в по-добра насока.“ Цвета Кирилова: Чии права защитава Комисията за защита от дискриминация - на всички българи или на определена група от тях? „Решението на върховната съдебна инстанция е голям успех за децата на България - каза снощи развълнувана Цвета Кирилова. - Той е заслуга не само на „Сдружение Азбукари“, но и на всички останали българи, които застанаха зад тази справедлива кауза.

Това е един огромен принос на нашата организация в защита на децата. Това решение ще мотивира всички българи да си отстояват правата си и да търсят справедливост за всичко, което е в разрез със закона и с техните права. За нас това е голям напредък в убеждаването на институциите, че не трябва да вземат грешни решения, като нарушават законите и най-вече българската Конституция. Особено по отношение на децата не бива никога да си позволяват да дискриминират българчетата и да ги поставят в уязвима ситуация да се чувстват пренебрегнати, ощетени финансово и морално уязвени. Защото тук става въпрос не само за материално, но и за морално ощетяване. Адмирации и за нашия адвокат Силвия Минчева, която се постара да разясни правилно казуса и спомогна тази грешка да не се мултиплицира занапред. Казусът с тези стипендии показва, че с този проект ЦОИДУЕМ не изпълнява своята роля да бъде балансьор на отношенията между етническите групи. Практиката ЦОИДУЕМ да управлява проекти, които са в ущърб на децата и да налага правила, които са в разрез с Конституцията, показва, че този център има подмолна роля. Неговата функция не е да защитава в равна степен правата на всички българчета, а да фаворизира определена група деца. А това показва, че има доста голяма нечистоплътност в неговото структуриране, предназначение и изобщо в неговото управление. И моята препоръка е този център да бъде разпуснат. Имаме българска Конституция, която съвсем адекватно и много открито казва какви са правата на всички български граждани, в това число и на децата. Не е необходимо да има и тълкувателна комисия като КЗД, която се произнася абсолютно субективно по правата, касаещи етническите малцинства. Няколко пъти „Сдружение Азбукари“ се явява да защитава своите мотиви пред КЗД. И комисията отхвърли нашето настояване като необосновано и неоснователно, при условие, че аргументите ни са желзни. В този ред на мисли съдът каза точно обратното на решението на КЗД - и на първа, и на втора инстанция. От 2017 година насам се наложи да обясняваме акуратно, че бялото е бяло, а черното е черно и не може да бъде бяло. Тук въпросът е: КЗД на кого служи? И, ако тази комисия отрежда някакви права в защита на преференциална група от деца, то това ли е нейната фактическа роля - да бъде покровител и нещо като чадър на етническите малцинства в ущърб на всички останали? Няма как това нещо да се случва повече в България. Това решение на Върховния административен съд е знаково. Надявам се от тук нататък съдът със същата категоричност и безпристрастност и чрез буквите от Закона да следва българското законодателство; да отрежда решения, които са в полза на българските деца и по никакъв начин да не ги ощетяват. И накрая ние, екипът на „Сдружение Азбукари“ използваме възможността да честитим днес, 14 януари 2020 г., Ромската Нова година на всички роми в България. На Васильовден (Банго Васил) пожелаваме здраве и мъдрост на родителите, а на децата повече образователни успехи и мотивация за постигане на високи оценки в училище. Бъдете любознателни, ученолюбиви и образовани, за да постигате мечтите си и вярвайте в сбъдването на мечтите. Нека цел в живота Ви бъде справедливостта, която може да бъде защитена не с агресия и раздразнителност, а със силата на знанието, постоянството в ученето, всеотдайния труд и честността. Този успех е успех за цяла България!"

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО