Морето изхвърли запазена кофичка от кисело мляко на 44 години

Морето изхвърли запазена кофичка от кисело мляко на 44 години
A A+ A++ A

Жена, събираща боклуци в Дения, на испанското крайбрежие Коста Бланка, намери пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., съобщи Метро.

Маите Момпо разказа, че вниманието й е привлякла марката - "Йопле", защото тя е изчезнала от испанските супермаркети отдавна - от 2001 г. "Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г." - уточни Маите Момпо.

Тя подчерта, че находката й показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки, предаде БТА.

Върху пластмасовата кофичка пише "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще й трябват 150 години. "Това е екоцид на планетно ниво - каза Маите Момпо. - Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига.

Изследвания показаха напоследък, че 90 процента от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода." Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса.

Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия.

Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот. Въздействието й върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »