Нанокристали ще унищожат бактериите

Нанокристали ще унищожат бактериите
A A+ A++ A

Непобедимите бактерии могат да бъдат унищожени с помощта на сребърни и кадмиеви нанокристали. Резултати от такова изследване бяха огласени от воронежкия учен Алексей Перепелица.

Според него, веществата се активизират под влияние на светлина и изобщо не е задължително тя да е слънчевата. За целта спокойно могат да послужат и обикновените електрически лампи, които сме свикнали да употребяваме навсякъде в ежедневието.

Като краен резултат, повърхностите, обработени с нанокристали, се изчистват напълно от вредни микроорганизми. Това откритие е особено актуално за стените и подовете на болници, поликлиники, домове за възрастни хора и други видове здравни заведения, за автомобилни и автобусни салони, както и за места с голямо струпване на хора, като например, метрото.

Разработката е от особено значение, тъй като редица бактерии вече са се адаптирали към антисептичните препарати, към антибиотиците и много други препарати, които се използват в наши дни масово навсякъде за дезинфекция.

В основата на механизма на унищожаването им е съединение на разтвор от бактерициден метиленов оцветител и сулфидни метали на нанокристалите. Последните водят до стабилизация на активната форма на пигмента и убиват бактериите под въздействието на светлинни източници, пише gismeteo.ru, цитиран от iNews.bg.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"