Как храненето повлиява противораковата терапия

Как храненето повлиява противораковата терапия
A A+ A++ A

Храната намалява абсорбцията на някои от противораковите лекарства, които се приемат през устата. Препоръката за тези медикаменти е да се приемат на гладно.

Когато лекарството се прилага венозно, то попада в кръвообращението и по този начин достига до органа, върху който трябва да окаже въздействие. Не по този начин стоят нещата, когато лекарствата се приемат през устата. Тогава много фактори влияят и намаляват количеството на приетото вещество. Количеството от лекарството, което попада в кръвообращението, се нарича бионаличност.

Много фактори могат да повлияят на бионаличността на лекарствата, един от тях е храната. Известни са лекарства, за които се препоръчва да се приемат на гладно, което се налага поради редуциране на абсорбцията им, причиняващо се от наличието на храна в стомаха. Има и такива, за които наличието на храна е важно за по-добрата им абсорбция.

Лекарствата, включени в антираковата терапия обикновено се прилагат венозно. Днес има разработени и орални медикаменти, като за повечето от тях се препоръчва прием на гладно. Установено е, че голяма част от тях имат по-голяма бионаличност, ако се приемат с храна, което е в контраст със съветите на специалистите тези лекарства да се приемат на гладно.

Приемът на орални антиракови лекарства с увеличена бионаличност (при прием с храна) има следните предимства:

- Колкото повече от лекарството се абсорбира в кръвта, толкова по-малко остава количеството на неабсорбираното вещество в храносмилателната система и съответно увредите, които то може да причини на стомашно-чревния тракт, са по-малко.

- По този начин може да се намали дозата, която се приема, т.к. нивото на усвояване е по-голямо. Намаляване на дозата довежда до поевтиняване на приложената терапия.

- Когато лекарствата се приемат по време на хранене, вероятността пациентът да забрави и пропусне прием е много по-малка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »