Няма опасност от обгазяване заради пожара на сметището в Русе

Няма опасност от обгазяване заради пожара на сметището в Русе
При горенето на тези отпадъци се отделят най-различни токсични вещества и в самата зона на пожара никак не е безопасно, обясни директорът на пожарната Димитър Павлов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожарът на сметището в Русе е овладян и почти погасен, съобщи началникът на местната пожарна Димитър Павлов, който се надява огънят да бъде изцяло потушен до края на деня.

„Работихме със засипване на горящата територия и оросяване с вода. Ефектът е значителен. Вече не е толкова силно задимяването. Голяма територия е погасена, но има на много места огнища, които продължават да горят," разказа Димитър Павлов, цитиран от БГНЕС.

Тъй като работата е твърде уморителна, екипите са се сменяли през нощта.

„На места се налагаше да се работи и с въздушно изолиращи препарати, тоест защита на пожарникарите с такива средства, тъй като при горенето на тези отпадъци се отделят най-различни токсични вещества и в самата зона на пожара никак не е безопасно," подчерта Димитър Павлов.

Мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда и води прави измервания в района на сметището от неделя вечерта.

„Резултатите са в нормите, няма превишено съдържание на химикали, което да застрашава човешкото здраве," увери директорът на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова.

Мобилната станция ще направи и замервания в квартал „Здравец", тъй като от там са получени два сигнала на телефон 112.

Центърът на Русе и два от големите квартали на града бяха обгазени през нощта срещу понеделник и рано сутринта заради все още незагасналите огнища от пожара на градското сметище.

Въпреки това от РИОСВ-Русе са категорични, че няма опасност от обгазяване на населението.

От пожарната обясниха, че причината за инцидента е човешка непредпазливост. Води се разследване.

#Русе #сметище #пожар #обгазяване #Лилия Атанасова #РИОСВ #Димитър Павлов #телефон 112

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »