Вечерен час и за заведенията в Студентски град искат майки

Вечерен час и за заведенията в Студентски град искат майки
Студентски град не съществува в смисъла на онова, което помним отпреди 20 години, заяви обаче кметът на район Студентски Димитър Дилчев. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Ресторантите и дискотеките в Студентски град в София още от началото на тази есен трябва да заработят с работно време като тези във Великобритания, предлагат от сдружение „Майки срещу насилието".

„Ако приложим на практика британския опит и у нас, със сигурност занапред ще има много по-малко сбивания и пиянски изстъпления пред заведенията в Студентски град", твърдят те в отворено писмо до кмета на район Студентски Димитър Дилчев.

С писмото те призовават районния кмет да издаде заповед, с която да ограничи работното време до 23:00 часа за заведенията и до 1 часа през нощта за клубовете, предаде БНР.

Студентски град не съществува в смисъла на онова, което помним отпреди 20 години, заяви обаче Димитър Дилчев.

„Това е един съвсем обикновен квартал на София, в който освен общежития има много жилищни сгради, сгради с обществено обслужване, офиси и търговски обекти. Отдавна няма пространство, което да се затвори само за сгради с академична насоченост, общежития и библиотеки. Затова и няма как предложението на това сдружение да се приложи на практика. Що се отнася до самото предложение, аз съм съгласен с него. В един затворен студентски кампус не може да има нито дискотеки, нито търговски обекти, дори те да работят до 1 часа", коментира още Дилчев.

Той обаче уточни, че за момента не вижда начин, тъй като няма нито нормативната база, нито закони, които позволяват такава заповед да бъде издадена.

Преди няколко месеца беше представена официална справка, според която в Студентски град има 191 заведения с нощен режим на работа след 22:00 часа, като някои от тях са с непрекъснато работно време.

22 от тях са дискотеки и нощни клубове, 33 са ресторанти, има 3 казина и 4 стрийт-бара.

Това означава, че на 80 жилищни сгради в района се падат по 62 заведения, изчислиха тогава депутати.

През юли 24-годишният Борис Киряков беше пребит до смърт пред заведение в Студентски град. Тогава пострада и брат му, който обаче оцеля.

Дискусията около безопасността в Студентски град пък започна, след като на 29 февруари 19-годишният Марио Данчев беше убит в стаята си в общежитие.

Тогава министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че всички общежития ще се управляват от ведомството.

По-късно на ректорски съвет беше решено, че от 5 април няма да се допускат гости в общежитията след 22:00 ч., в сила влезе и вечерен час за студентите – 23:00 ч.

#Студентски град #София #Великобритания #Димитър Дилчев #районен кмет #общежития #Борис Киряков #Марио Данчев #Сергей Игнатов #министър на образованието #вечерен час

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"