Атентаторите от Минск получиха смъртна присъда

Атентаторите от Минск получиха смъртна присъда
Беларус е единствената страна в Европа, в която все още се изпълняват смъртни присъди, и за последно двама мъже бяха екзекутирани през юли. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Върховният съд на Беларус осъди на смърт извършителите на бомбения атентат в метрото в Минск през април, при който загинаха 15 души.

„Съдът смята, че те са изложили обществото на изключителна опасност и това изисква най-тежкото наказание“, заяви съдията по делото, цитиран от АФП.

Преди това същият съдия призна Дмитрий Коновалов за виновен за тероризъм, а Владислав Ковальов за това, че не е съобщил за планирания бомбен атентат на полицията.

Присъдата трябва да бъде утвърдена от президента Александър Лукашенко и не може да бъде обжалвана.

Беларус е единствената страна в Европа, в която все още се изпълняват смъртни присъди, и за последно двама мъже бяха екзекутирани през юли.

Преди време беларуският президент, който управлява страната с желязна ръка, заяви, че иска двамата 25-годишни работници в завод от град Витебск да бъдат наказани с най-голямата строгост на закона, припомня БГНЕС.

Съдът счете двамата мъже за виновни за участието им в бомбен атентат по време на тържествата за Деня на независимостта в Минск през 2008 г., както и в няколко други атентата в родния им град Витебск през 2005 г., при които бяха ранени над 100 души.

Коновалов се призна за виновен в началото на делото, докато Ковальов се отрече от показанията си и заяви на следователите, че е чул как приятелят му е пребиван по време на разпитите.

Високопоставен представител на беларуските сили за сигурност, който избяга в Германия, и някои местни представители на опозицията обаче заявиха, че двамата мъже са били обучавани от тайната полиция КГБ.

Майката на втория заподозрян Любов Ковальова изпрати отворено писмо до Лукашенко в навечерието на произнасянето на присъдата, в което го моли да прояви състрадание по делото.

„Призовавам ви да не бързате, да помислите, да прецените всички аргументи“, пише майката на заподозрения.

„В крайна сметка едно драсване с химикал може да отнеме живота на двама напълно невинни млади мъже“, допълва тя.

#атентат #Минск #смърт #съд #Беларус #Александър Лукашенко #Европа #смъртна присъда #наказание #Дмитрий Коновалов #Владислав Ковальов #КГБ #Любов Ковальова #Германия #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"