Зловреден софтуер мами потребители в социалните мрежи

Зловреден софтуер мами потребители в социалните мрежи
A A+ A++ A

По време на коледно-новогодишните празници, когато се извършват милиони банкови преводи и разплащания, хакери прилагат схема, чрез която могат да съберат не малка сума от доверчиви потребители на социалната мрежа. След като хакнат профил, ботове пишат на приятели във ФБ от името на злоупотребения акаунт, да им преведат пари по банков път или да им изпратят талон за подарък на определена стойност.

За такъв случай от тези дни бе алармиран iNews.

"Получих изненадващо съобщение в Месинджъра на ФБ, че мой приятел, живеещ в САЩ, ми е изпратил поискан от мен подаръчен талон за 150  щ. д (gift card). От мое име е изпратен и уж мейла ми, на който да дойде ценният талон. Приятелят ми веднага е закупил и изпратил на посочената поща исканото”, оплака се Е. Р. от София пред iNews.

"Нещо повече, хакерите са поискали от ФБ администраторите да блокират профила на моя приятел в моя Фейсбук, за да прекъснат или поне – забавят, комуникацията помежду ни, а по този начин да мине повече време и да стане още по-трудно, т.е. съвсем невъзможно, проследяването им”, обяснява потърпевшият.

"Най-вероятно става дума за ботове – специално създадени за целта програми, които ви пишат от името на приятел. Те са толкова съвършени, че много трудно бихте се усъмнили в тях. И - който се върже, обикновено "прежалва” едни пари”, поясни компютърен спец пред iNews. "Когато пък по една или друга причина им давате доброволно и банковата си сметка/карта, престъпниците хем получават пари от вас, хем могат да точат когато и колкото си поискат от картата ви.”

"Що се отнася до паролите, това не е сложно – те по-скоро се отгатват, не се разбиват, спомнете си, например, филма отпреди още двадесетина години "Парола: Риба – меч”. Освен това, когато запазвате паролите си, браузърът ви образува един служебен файл, в който те се пазят, и така лесно могат да бъдат видени или пък файлът – откраднат, през браузъра ви”, разясни още той. И сподели за случай, в който пък потребител доброволно е дал и-мейл паролата си. "Уж приятел на жертвата беше поискал от нея да изпрати свое писмо от нейната поща, а доверчивата душа, без да заподозре нищо, му беше написала паролата на мейла си. Резултатът – хакнати акаунти във ФБ, Вайбър и къде ли още не”, разказа още той.

И описа: "Системата е толкова съвършена, че хората много трудно хващат измамите и докато не им се случи, не вярват, че това е възможно”.

По думите му става ясно още, че създателите на ботове разчитат на няколко фактора.

Първо, на доверчивостта на хората. Щом ти пише приятел в Месинджър, значи със сигурност е той самият, смятат обикновено те.

Второ, на светкавичната първосигнална реакция – човек веднага кликва на изпратен линк или дава поискана помощ, особено ако е от "близък”. (На същия принцип разчитат и "ало” измамниците – човек няма време да помисли, а веднага се притича на помощ на уж пострадалия си роднина.)

Трето, крадците прибират редовни, но малки суми чрез откраднатите банкови данни, например по 2, по 5 долара/лева седмично. Само че от стотици сметки. Така се получава доста солидна сума. В крайна сметка, те рано или късно се издават, защото стават алчни и започват да дърпат по-големи суми, когато обикновено ги и хващат.

И четвърто, пострадалите не предприемат мерки срещу извършителите -  да не ги вземат за балами, а и защото сумите са дребни; не завеждат дела, защото няма как да се осъди бот. Всичко това е измислено така, че да не си струва да се занимаваш с измамниците. 

Как да се предпазим?

"Правилата са няколко и са много прости. Първо, не запаметявайте на компютъра или мобилното си устройство никакви пароли – въвеждайте ги всеки път, макар да е досадно и да отнема време. Второ, не отваряйте съмнителни писма и линкове, получени в месинджъра или пощата си. Трето, ако някой ви поиска материална помощ виртуално, проверете лично дали наистина е той – просто  му звъннете! И не на последно място, ако са откраднали банковите ви данни, непременно сменете картата и номера на банковата си сметка”, заключи компютърният спец.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »