Земетресение 4,5 по Рихтер до Самоков, трусът усетен и в София

Земетресение 4,5 по Рихтер до Самоков, трусът усетен и в София
A A+ A++ A

Земетресение с епицентър в Национален парк Рила - под връх Мусала,  удари тази нощ. Трусът е почувстван отчетливо в района на Самоков и околните села и в курорта Боровец. По-леко в София и Благоевград. Случил се е минута след 20:00 часа.

По последна информация на Националния институт по геофизика, геодезия и картография магнитуда на труса 4,1, но преди това имаше информации, че то е със сериозния магнитуд ит 4,7 по Рихтер.

За него съобщава и Европейският-средиземноморски център. Епицентърът на труса е на 8 км източно от Самоков и на 50 км югоизточно от София. Дълбочината на труса е 10 км.

Най-силно земетресението е усетено в град Самоков, който е разположен най-близко до епицентъра му – само на 8 км. Местните жители споделят, че са чули и тътен. Самият трус е продължил около 5 секунди. Курортисти в Боровец също алармираха, че на високите етажи в хотелите е било страшничко и дори са помислили, че пада лавина.

Снощи малко след 19.30 часа земетресение разтресе леко района на Разлог, Банско и Белица. Местните жители са чули бучене, след което са почувствали разклащане и един хоризонтален трус за няколко секунди.

Кметът на Самоков обяви разтревожен във Фейсбук, че може д аима и трети - още по-силен трус, но засега жертви и юети няма и няма място за паника.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"