Попова покани студенти на стаж в Комисията по помилванията

Попова покани студенти на стаж в Комисията по помилванията
Вицепрезидентът Маргарита Попова покани студенти по право и публична администрация да се включат в стажантска програма към президентската институция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова покани студенти по право и публична администрация да се включат в стажантска програма към президентската институция.

Стажантите ще работят към Комисията по помилванията към президентството, но според Попова стажът няма да се ограничи само в наказателно право, предаде бТВ.

Държавата трябва да помага за участието на емигрантите в държавните политики у нас и в същото време да ги стимулира да се завърнат в родината. Това препоръча вицепрезидентът в Албена, където изнесе лекция пред студенти в рамките на инициативата „Летен университет 2012”, посветена на президентската институция и взаимодействието й с другите власти.

Стратегията за отношението на държавата към българите в чужбина трябва да им даде възможност да участват в изработването на всички държавни политики, е заявила Маргарита Попова, става ясно от съобщение на президентството.

„Българите и българските общности зад граница искат да участват във всички политики на българската държава и ние сме длъжни да им дадем възможност,” добави вицепрезидентът.

Ако това не стане, стратегията за българите в чужбина щяла да остане само институционален механизъм.

Според Маргарита Попова основната задача на държавата е да мотивира младите хора да останат или да се завърнат в България. Това обаче не трябва да става по начина, по който се е случвало досега.

По думите на вицепрезидента, една разумна политика за българите извън страната ще създаде условия за тях, ако се върнат в България, да могат да участват във всички държавни политики.

Пред студенти от цялата страна Маргарита Попова отбеляза, че за 20 години конституционният модел в България, що се отнася до президентската институция, все още не е представен пълноценно.

Вицепрезидентът смята, че този процес може да е по-успешен, ако в него участват повече млади хора.

#Маргарита Попова #вицепрезидент #Комисия по помилванията #стаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"