Великобритания се отказа от щурм на еквадорското посплство заради Асанж

Великобритания се отказа от щурм на еквадорското посплство заради Асанж
Смятаме този неуместен инцидент за приключен, след като Великобритания направи сериозната дипломатическа грешка, коментира еквадорският президент Рафаел Кореа. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Великобритания оттегли заплахата да нахлуе в посолството на Еквадор в Лондон, за да арестува основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асанж, обяви еквадорският президент Рафаел Кореа.

„Смятаме този неуместен инцидент за приключен, след като Великобритания направи сериозната дипломатическа грешка да заяви, че ще нахлуе в посолството ни,” посочи Рафаел Кореа, цитиран от БГНЕС.

В изявление еквадорксото правителство отбеляза, че е получило съобщение от британското външно министерство, че „няма опасност от нахлуване в посолството".

Еквадор реагира бурно, след като британското правителство предупреди, че може да се опита да щурмува посолството му в Лондон, където се намира основателят на „Уикилийкс", ако той не й бъде предаден.

Великобритания е решена да предаде Джулиан Асанж на Швеция, където на основателя на „Уикилийкс" са повдигнати обвинения в изнасилване и сексуално посегателство, даде да се разбере тогава говорител на британското министерство на външните работи.

Последните събития обаче може да подобрят отношенията между Кито и Лондон и да позволят провеждането на повече разговори за бъдещето на Джулиан Асанж.

Базираната във Вашингтон Организация на американските държави осъди заплахата на Великобритания, а външните министри на страните от Южна Америка подкрепиха позицията на Рафаел Кореа, че заканата на Лондон е неприемлива и може да се превърне в опасен прецедент.

Еквадорският президент споделя страха на Джулиан Асанж, че ако бъде предаден на Швеция, може да бъде екстрадиран в САЩ, където той може да бъде обвинен в престъпления, свързани с изтеклите документи.

Еквадорското правителство каза, че ако получи писмени гаранции от страна на Великобритания и Швеция, че Джулиан Асанж няма да бъде екстрадиран в трета страна, той може да се предаде на шведските власти.

В събота стана ясно, че Джулиан Асанж се кани да поднови предаванията си в руския телевизионен ефир, щом дойде краят на съдебните му неволи.

#Джулиан Асанж #„Уикилийкс" #посолство #Еквадор #Рафаел Кореа #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници