Синдикатите плашат с по-голям протест

Синдикатите плашат с по-голям протест
Днес, 30 ноември, КТ „Подкрепа“ и КНСБ организираха национална протестна демонстрация–митинг в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ – д-р Константин Тренчев и Пламен Димитров, внесоха в парламента декларацията с исканията на протестиращите.

Народните представители от ГЕРБ Искра Фидосова, Светлана Ангелова, Димитър Главчев, Менда Стоянова и Валентин Николов изчакаха синдикалната делегация на входа, съобщи БГНЕС.

Депутатите от ГЕРБ се опитаха да отидат при протестиращите след началото на гневните слова на площада, но бяха освиркани от хората и се прибраха в сградата на Народното събрание.

Преговорите продължават и се водят между синдикалистите и ръководството на политическата група на ГЕРБ.

„Всеки ден ще е така до победата!“, скандираха протестиращите на площада пред парламента.

В сряда пред сградата на Народното събрание в София се събраха около 30 000 души на национален протестен митинг срещу планираните промени в пенсионната система.

Декларацията на синдикатите вече е внесена и в Министерски съвет и е била приета от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера Бойко Борисов.

В декларацията синдикатите отбелязват 5 основни пункта, заради които протестират. Сред тях са премахването на клас прослужено време и увеличението на пенсионната възраст.

Синдикатите отбелязват в декларацията, че протестът е организиран заради „самоцелните амбиции да се преследват фискални цели, застрашаващи солидарната отговорност на обществото и физическото оцеляване на най-беззащитните слоеве, заради недопустимото ограбване на натрупани осигурителни права, заради разрушаване доверието към осигурителната система“.

Незабавно да бъдат изтеглени от Законопроекта за бюджета на ДОО за 2012 г. всички нормативни изменения във връзка с увеличаване на пенсионната възраст, е сред основните настоявания на синдикатите в документа.

В декларацията още се посочва, че е недопустимо със закон с едногодишно действие в преходните и заключителни разпоредби да се променят фундаментално принципи и норми на социалното осигуряване.

В декларацията си двата най-големи синдиката в България заявяват, че ако исканията им бъдат отново пренебрегнати и законодателят приеме измененията, те ще пристъпят към ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия.

Освен това призовават действащия и избрания президент на България „да застанат на страната на справедливостта и да наложат вето на законовите промени, с които шоково се увеличава пенсионната възраст и се въвеждат по-неизгодни за хората механизми на определяне и осъвременяване на пенсиите".

Освен това те ще апелират към народните представители, които споделят техните аргументи, да оспорят тези промени пред Конституционния съд.

„Господа управляващи, не се вглеждайте единствено в числата! Зад тях стоят живи хора и техните съдби! Вслушайте се в гласа ни! Нашата алтернатива е разумна!“, завършва декларацията на протестиращите.

#Конституционния съд #президент #протестиращи #декларация #България #София #Министерски съвет #пенсионната система #Валентин Николов #Менда Стоянова #Димитър Главчев #Светлана Ангелова #Искра Фидосова #премиер #ГЕРБ #Бойко Борисов #Пламен Димитров #Константин Тренчев #Парламент #Народното събрание #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #протест #стачка #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »