Почивна станция у нас – пример за руската „мека сила“, според Лавров

Почивна станция у нас – пример за руската „мека сила“, според Лавров
СОК "Камчия"
A A+ A++ A

Почивната база „Камчия“ на българското черноморско крайбрежие може да се превърне в идеалния образец за меката сила на Русия в най-добрия смисъл на тази дума. Въпросът ще бъде разгледан на съвещание на Съвета за сигурност на Руската Федерация с участието на самия президент Владимир Путин. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров по време на изслушване в Съвета на Федерацията – горната камара на руския парламент, предаде БГНЕС.

На въпрос на руски сенатор дали не е време на базата на „Камчия“ да се създаде руски хуманитарен център за прокарването на руските интереси в Европа, Лавров отговаря:„Проектът „Камчия“ е уникален. Това е идеалният образец за мека сила в най-добрия смисъл на тази дума. Комплексът е място, което се ползваше с голяма популярност сред младите хора и спортистите, сред всички хора, които искаха да развиват контактите между Русия, България и други страни“.

Ръководителят на руската дипломация отбелязва, че „в последно време се натрупаха доста негативни тенденции около ситуацията с този комплекс. Редица сгради са затворени. Редица сгради са отдадени под наем, там не е ясна ситуацията със собствеността. Има неплатени данъци и много други натрупали се проблеми“.

Лавров посочва, че след визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България през март тази година, външно министерство е подготвило записка за осъществяването на всички споразумения.

„В нея особено място е отделено за преодоляване на кризата в този комплекс. Беше предложено и кметството на Москва, и министерството на просветата да разработят вариант за преминаването на собствеността във федерална и да се осигури бюджетно финансиране. Бяха поставени срокове до юни, бяха представени и съответните доклади, но, за съжаление, бюрократичната машина се движи бавно“, отбелязва Лавров.

Той съобщава, че въпросът ще бъде разгледан на оперативно съвещание на Съвета за сигурност.

„Надявам се, че там с участието на представителите на правителството и на всички ведомства, които могат да съдействат за реализацията на съответната схема, ще можем да стимулираме нейната реализация с помощта на президента“, подчертава Лавров.

БГНЕС припомня, че договорът за изграждането на комплекса „Камчия“ е подписан през 2008 г. по време на тройната коалиция, начело с премиер Сергей Станишев. Комплексът е еднолична собственост на правителството на Москва, което по онова време се ръководи от несменяемия московски кмет Юрий Лужков. „Камчия“ е открита на 9 септември 2010 г., само няколко дни по-късно Лужков ще бъде свален от власт.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »