Тютюнът с 30% по-скъп заради сушата

Тютюнът с 30% по-скъп заради сушата
Заради невижданата от 50 г. суша се очаква реколтата на тютюна да бъде около една трета от миналогодишната. Снимка: manager.bg
A A+ A++ A

С близо 30% ще се увеличат цените на тютюна заради липса на суровина, прогнозира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Фикрет Бекир.

По думите му сушата е унищожила голяма част от реколтата.

„Не сме виждали такава суша в региона от 50 години. Спрямо миналата година, ще получим една трета от реколтата – около 40 - 50 кг от декар от сорта „Каба Кулак”, и около 130 кг от „Бърлей”,” обясни Фикрет Бекир пред информационна агенция „Фокус”.

В Южна България ситуацията била още по-страпна – там се очаквали около 10 - 20 кг от декар. Фикрет Бекир подчерта, че самата реколта е с много високо качество, така че цените й също ще бъдат високи – с близо 30% нагоре спрямо миналата година.

Това покачване няма да покрие загубите, които търпят самите производители, твърди още Фикрет Бекир.

Сушата е обхванала целия Балкански полуостров и положението на тютюневата реколта е плачевно и в Турция, Гърция, Македония, Румъния, Хърватска, Сърбия.

Фикрет Бекир посочи, че щетите от засушаването не са само в тютюневия бранш, но там положението е най-зле, тъй като периодът обхваща точно времето, когато са необходими дъждове.

На 14 септември Международната асоциация на тютюнопроизводителите събира балканските държави и Туркменистан в Скопие във връзка с това, че Световната здравна организация иска да премахне някои тютюни, които се отглеждат в региона.

По думите зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, ако това стане, без компенсации за българските производители от страна на Световната здравна организация, ще бъдат ощетени производителите в Рила, Пирин, Родопите, както и в региони, където изобщо няма алтернатива на тютюна.

„Поради тази причина Международната асоциация на тютюнопроизводителите ни събира, за да дискутираме как да действаме оттук-нататък по този проблем. Към края на септември ще имаме и общо събрание на асоциацията. Поканени сме на конгрес на UNITAB – Европейската организация на тютюнопроизводителите през октомври в Будапеща,” добави Фикрет Бекир.

#тютюн #тютюнопроизводители #реколта #Скопие #Световна здравна организация #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници