Климатичните промени водят до все повече екстремни природни прояви

Климатичните промени водят до все повече екстремни природни прояви
A A+ A++ A

Темата с климатичните промени, които се превърнаха в криза, заради забавянето на реакцията на хората, показва все повече рекорди и екстремни прояви на времето. Дневният ред на политиката и икономиката е все повече свързан с тази тема". Това каза за БНР Борислав Сандов от Фондация за околна среда и земеделие.

По думите му съществува научен консенсус за това, че съществуват изменения на климата, довели до криза, и за това, че причинител на тези промени е човешката дейност, особено през последните десетилетия с акумулацията на парникови газове.

"Виновните за състоянието на климата са най-вече компании, занимаващи се с нефтодобив, големи корпорации за изкуствени торове, определени държави. Те имат интерес тази тема да бъде замитана под килима... Тези държави опитват да блокират прогреса на ниво глобални лидери в това да се предприемат повече стъпки в посока зелена технология, зелена икономика", коментира Сандов.

По неговото мнение Европейският съюз има ключова роля в спасяването на климата като цивилизационен лидер.

"У нас обаче няма желание за преминаване към непопулярни мерки и има едно силно консервативно желание нещата да се запазят такива, каквито са, защото можем да навредим на нечий интерес", отбеляза Сандов.

Борислав Сандов коментира и инициативата в ЕС за спасяване на пчелите:

"Проблемът с пчелите е стигнал критична точка. Изчезването им и ефектът, който те имат върху нашето всекидневие - имат отговорност за над 1/3 от храната, която слагаме на масата си, и за над 2/3 от плодовете и зеленчуците. Те, заедно с дивите опрашители, са причина за над 80% от земеделската продукция в световен план", заключи експертът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"