Гърция се надява Самарас да обуздае критиките на ЕС за реформите

Гърция се надява Самарас да обуздае критиките на ЕС за реформите
Самарас се срещна с Меркел, Оланд и Жан-Клод Юнкер, а Атина се надява да е успял да внуши спокойствие у лидерите на ЕС. Снимка: msnbc.com
A A+ A++ A

Гърция изрази надежда, че срещите на премиера Андонис Самарас с европейски лидери през седмицата, ще сложат край на вълната от критики към Атина, която се опитва да приложи закъснелите реформи.

В петък Андонис Самарас проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел, които бяха последвани от среща с френския президент Франсоа Оланд в събота.

По-рано през седмицата премиерът се срещна и с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

„Искам да вярвам, че срещите са ни позволили бавно да променим настроението, което съществуваше срещу родината ни,” посочи Андонис Самарас пред радио NET, цитирано от АФП.

„Повтарям, бавно, защото всеки настоява за доказателство, че променяме курса. Усилията ще продължат,” подчерта още премиерът.

„Основната цел беше да кажем: "Имате доверен събеседник, беше поставено ново начало. И на второ място, да спре да се говори, че Гърция ще бъде изключена от еврозоната,” каза политическият коментатор Панагиотис Панагиоту.

Срещите се проведоха докато коалиционното правителство на Андонис Самарас се готви за борба в парламента през есента, за да прокара реформи, които ще бъдат изпитание на съюза между социалистите и умерените им леви съюзници.

Инспекторите от Тройката международни кредитори – Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка - трябва да представят през септември доклад за напредъка на Атина в прилагането на реформите.

Те работят с гръцките служители, за да завършат пакета от икономии в размер от 11,5 милиарда евро за 2013 г. и 2014 г.

Положителен доклад на Тройката ще бъде от ключово значение, за да успее Гърция да получи следващия транш от международната спасителна помощ.

#Гърция #Андонис Самарас #Ангела Меркел #Франсоа Оланд #Жан-Клод Юнкер #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници