Невероятно, но факт! Несменяемият инж. Данчо Лазаров сдаде властта във волейбола

Невероятно, но факт! Несменяемият инж. Данчо Лазаров сдаде властта във волейбола
A A+ A++ A

Любомир Ганев получи властта във волейбола след споразумение с дългогодишния председател на българската федерация (БФВ) Данчо Лазаров. Бившият национал получи от Лазаров пълномощно, с което от понеделник ще има права да ръководи организацията до 13 март, за когато е свикано изборно общо събрание.

На него Ганев се очертава да бъде единствен кандидат, защото като очаквания му съперник Борислав Кьосев обяви, че се оттегля и подкрепя Ганев.

"Струва ми се, че това беше много важен ден за нашия спорт. Всички проблеми, а тях ще ги има, да се решават демократично", каза Лазаров. Той посочи, че дава правомощия на Ганев, тъй като е ангажиран в Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

Двете страни си стиснаха ръцете и обявиха, че решенията са взети в името на развитието на волейбола.

Лазаров е на път да слезе от председателския пост във федерацията след близо 20 години. В основата е обединението на клубове, които поискаха промяна и издигнаха дългогодишния вицепрезидент Ганев за техен кандидат. Срещу него се очакваше да застане Кьосев, подкрепян от настоящото ръководство и клубовете зад него.

Опозицията искаше извънредно изборно общо събрание на 16 януари, но заподозря, че въпреки формалното му свикване сегашното ръководство прави опити да го осуети. Сега самият Лазаров каза, че новата дата 13 март е избрана така, че решенията на събранието да не могат да бъдат атакувани. "Да покажем, че волейболът е обединен около идеята за развитие на тази игра", посочи той.

"Знаете, че съм един от кандидатите. Неговата платформа (на Ганев) се доближава до моите възгледи и затова ще го подкрепя", каза Кьосев пред делегатите и даде знак, че се оттегля.

"Ще се постараем да изпълним идеите, които са описани в програмата. Няма да се отпускаме", заяви Ганев.

Очаква се на събранието на 13 март да бъдат въведени значително промени в устава на федерацията. Желанието на опозицията е да има мандатност и да се намали броят на членовете на управителния съвет, които до момента бяха 25.

Предложението е тогава всички настоящи членове на съвета да се оттеглят. Един от кандидатите за нови членове за управителния съвет е първият българин в Залата на славата на волейбола Димитър Златанов.

КАКВО ЩЕ ПРАВИ НОВИЯТ СИЛЕН ЧОВЕК ЛЮБО ГАНЕВ?

Кандидатът на опозицията за президент на БФВ Любомир Ганев вярва, че българските волейболни клубове имат желанието да се развиват. Той иска срещите с клубовете да бъдат по-чести и той е готов да му бъде търсена отговорност от тях, ако записаното в програмата му не бъде реализирано. Ето какво сподели прочутият от близкото минало волейболист:

"Тук не става въпрос за приятелство, а за волейбол. Волейболът е над всичко - над егото на един човек... От това, което си говорих с клубовете, мисля, че всички са обединени от идеята, че волейболът може да стане още по-атрактивен спорт, по-интересен за медиите, за партньорите, които ни помагат, за всички, които обичат волейбола.

Това е нашата цел - да надградим това, което е било построено досега. То е много и ние трябва да го надградим, така че всички, които искат да развиват спорт, малки и големи клубове, да бъдат по-спокойни, да имат една по-добра финансова стабилност. Радвам се, че всички тези неща се получиха по този начин. Нашият спорт няма нужда от скандали и от сътресения. Имаме си достатъчно проблеми, които трябва да се опитаме да си оправим сами, за да си намираме външни такива.

Аз знам, че много хора не ме харесват. Това е нормално, аз не искам да бъда харесван. Искам с работата и труда си да покажа, че решенията, които искам да взема и това, което съм написал като програма, е правилно. Слушам мнението на всеки един клуб и си записвам какво можем да променим и допълним, със сигурност има много неща. Със сигурност ще трябват много усилия, много хора.

Каквито и промени да се правят, те трябва да се правят много внимателно и да не са плод на някакви моментни импулси и вълнения. С тези неща трябва да се внимава, защото не се променя така лесно устав.

Всеобщото мнение на всички е, че волейболът ни може да бъде много по-добър. Срещите с клубовете може да бъдат много по-чести - това ще бъде една от моите основни задачи, трябва да има директен контакт.

Заставам пред клубовете с моето лице, с моите идеи, за да могат те да ме държат отговорен. Обнадежден съм, защото виждам желанието на клубовете да се развиват, което е най-важното. И ще продължа обиколките по клубовете, защото за мен това са много важни работи", сподели волейболната легенда, който е надеждата на волейболните хора за коренни промени в най-успешния колективен спорт.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »