Иран посреща 120-те държави от Движението на необвързаните

Иран посреща 120-те държави от Движението на необвързаните
Иран председателства за тригодишен срок Движението на необвързаните и се надява през идната седмица да спечели дипломатическо предимство. Снимка: presstv.ir
A A+ A++ A

Среща на 120 развиващи се държави от Движението на необвързаните започва в иранската столица Техеран в неделя.

В момента ислямската република председателства за тригодишен срок Движението на необвързаните и се надява през идната седмица да спечели дипломатическо предимство, коментира „Ройтерс”, цитирана от „Дневник”.

Събитието обаче вероятно ще бъде маркирано от различните мнения по повод сирийската криза.

Въпреки това дипломатическата част на събитието е възможност за Техеран да покаже на Вашингтон, че САЩ не са успели да откъснат Иран от останалата част от света.

„Домакинството на конференцията е иранският начин за прекъсване на ембаргото," казва Вали Насър, декан на училището за международни изследвания в университета „Джон Хопкинс”.

Очаква се да присъстват около 35 държавни ръководители. Списъкът на гостите включва и египетския президент Мохамед Мурси, който ще е първият лидер от Египет, посетил Иран след ислямската революция от 1979 г.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също ще присъства, въпреки призивите на САЩ и Израел за бойкот на събитието заради думите на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че Израел е „раков тумор" и няма място в Близкия изток.

#Иран #Техеран #Махмуд Ахмадинеджад #ООН #Бан Ки Мун #Движение на необвързаните #САЩ #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"