Държавата да подари БДЖ предлага бившият директор Йордан Недев

Държавата да подари БДЖ предлага бившият директор Йордан Недев
Като причина за напускането си бившият директор на БДЖ Йордан Недев изтъкна, че е загубил ценен гръб и е получил ясна атестация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата да подари на някого БДЖ, за да се спре абсурда, който се случва в железниците в момента, предлага бившият изпълнителен директор на дружеството Йордан Недев.

„БДЖ не може да остане в държавни ръце, защото те постоянно се сменят, сменят се интересите, сменят се и управляващите го. Час по-скоро дружеството трябва да бъде приватизирано,” заяви пред БНР Йордан Недев, който подаде оставка на 22 август.

Според бившия изпълнителен директор не се прави нищо БДЖ да привлече кандидати за приватизация.

„А състоянието на железниците е по-добро, отколкото преди една година,” добави той, визирайки приблизително периода на своето управление.

Същевременно поелият поста изпълнителен директор на БДЖ Велик Занчев заяви, че финансовият резултат за първите седем месеца на 2012 г. на БДЖ е около 10 млн. лева загуба.

„Като направим едно сравнение с 2011 г., когато загубата е 23 милиона лева, виждаме, че той е по-добър с 13 млн. лв.,” каза още Велик Занчев.

До края на август се очаквало да бъде актуализиран планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на БДЖ, като очаква подкрепата на финансовото и транспортното министерство.

Йордан Недев отново коментира причините, заради които подаде оставка.

„Когато получихме първия шамар със спряната субсидия, не можах да получа обратна връзка от Министерството на финансите защо се случва това,” обясни той.

Полученото писмо от Симеон Дянков било формално и не давало отговори.

„Отне ни 3-4 седмици, за да направим контакт с министерството, защото актът им беше незаконосъобразен,” обясни бившият директор.

По думите му спрените средства дошли в момента, в който БДЖ имало постигнати договорки за отсрочки за задълженията към доставчици.

„Подадох оставка от чувство за професионализъм,” каза още той и увери, че върху него не е упражнен натиск.

Като причина за напускането си бившият директор на БДЖ изтъкна, че е загубил ценен гръб и е получил ясна атестация.

„Свикнал съм да работя в среда, в която има някакви аксиоми, в която все пак нещо се знае априори, че то е така, че е фиксирано и продължава във времето, за да бъде опора за едно управление,” каза още той.

Йордан Недев управляваше железниците повече от година. Този период ще се запомни с близо едномесечната стачка на служителите на компанията заради вече извършените масови съкращения на близо 2 000 железничари, което се случи в края на миналата година.

Амбициите на Йордан Недев тогава бяха да направи железниците печелившо дружество, което до този момент не е станало.

#Йордан Недев #БДЖ #оставка #Велик Занчев #МФ #Министерство на финансите #субсидия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »