Обама и Ромни с равни шансове 2 месеца преди изборите в САЩ

Обама и Ромни с равни шансове 2 месеца преди изборите в САЩ
Два месеца преди президентските избори в САЩ и двамата кандидати - Барак Обама и Мит Ромни, имат равни шансове да спечелят поста. Снимка: deseretnews.com
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама има съвсем леко преимущество пред своя съперник от Републиканската партия Мит Ромни два месеца преди изборите.

Барак Обама обаче още не си е осигурил победата на предстоящите през ноември президентски избори.

Шанс да спечелят битката за Белия дом сега имат и двамата кандидати, сочат общонационалните допитвания, социологическите изследвания и становищата на анализаторите от Демократическата и Републиканската партия, цитирани от АП и БГНЕС.

Последната анкета, направена от АП и службата Джи Еф Кей, показва, че в настоящия момент за Барак Обама са готови да гласуват 47% от избирателите, а за Мит Ромни – 46%. Подобни резултати дават и другите социологически изследвания.

Досега нито Обама, нито Ромни са си осигурили 270 гласа на членове Избирателната колегия, необходими на кандидата за победа в съответствие с двустепенната избирателна система в САЩ.

Според пресмятанията на експертите сегашният президент Барак Обама с голяма вероятност може да разчита на успех в 19 щата и столичния окръг Колумбия, което му осигурява подкрепата на 247 членове на Избирателната колегия.

Победата на неговия противник Мит Ромни още от сега му е гарантирана в 24 щата, но тъй като са с по-малко население, те ще му дадат гласовете на едва 206 членове на Избирателната колегия.

Така всичко зависи от резултатите от гласуването в оставащите седем щата, където силите на демократите и на републиканците са почти изравнени и където има голям брой неопределили се избиратели. Такива щати сега са Айова, Вирджиния, Колорадо, Невада, Ню Хемпшир, Охайо и Флорида.

Преди четири години победа във всеки един от тях удържа Барак Обама, но този път успехът му там не е гарантиран.

И така всичко ще се реши в следващите два месеца до изборите. Много ще зависи от икономическата ситуация в страната и особено от равнището на безработицата.

Влияние ще окажат и преките дебати между двамата кандидати, които ще се излъчват на живо по телевизията. Не е изключено да има и външнополитически изненади, например събитията в Сирия и ситуацията около Иран.

Следващата седмица републиканците се събират в Тампа, Флорида, на партиен конгрес, на който Мит Ромни официално ще бъде издигнат за кандидат за президентския пост.

Демократическата партия пък ще се събере на 4-5 септември в град Шарлот, Северна Каролина.

#Барак Обама #Мит Ромни #президентски избори #САЩ #Демократическа партия #Републиканска партия #Сирия #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници