Гешев положи клетва като главен прокурор и обяви: Знам, че не съм безгрешен

Гешев положи клетва като главен прокурор и обяви: Знам, че не съм безгрешен
A A+ A++ A

На церемония в Съдебната палата новоизбраният главен прокурор Иван Гешев положи клетва. От днес, 18 декември, ще започне мандатът на Гешев.

„Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор, за мен бе огромна чест и предизвикателство”, заяви в словото си в официалната зала на Съдебната палата Сотир Цацаров.

„Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, заяви Цацаров и отбеляза, че първото предизвикателство пред него ще са започналите вече дебати по конституционни промени.

„Напълно съм убеден, че каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт”, каза още Цацаров и посъветва приемника си: „Г-н Гешев, пазете прокуратурата”.

“Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна., като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона”, закле се Иван Гешев.

В началото на първото си слово като обвинител номер едно на републиката Иван Гешев благодари на прокурорите и следователите, които са го подкрепили.

“Показахме какво можем когато сме единни имаме обща цел. Ще се справя с това, което предстои, а предстои променяйки се и стъпвайки на традициите си да отговрим на очакванията на бълагрските граждани, на хората, които ни плащат заплатите за повече справедливост”, каза Гешев.

Според него в институциите трябва да се вижда партньорство, а не враг и „трябва сами да решаваме собствените си проблеми, а не да прехвърляме отговорността на някой друг”.

“Ние знаем, че не сме безгрешни, но трябва да защитаваме всеки един от нас и прокуратурата от политически и всякакви други атаки. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но никога не е било лесно. Цената си заслужава, защото цената е по-добра правова държава. Може да вървим бавно, но никога не вървим назад. Да помним думите на Апостола на свободата Васил Левски: „Дела трябват, а не думи”! Благодаря ви”, завърши словото си Гешев.

Официалната церемония по встъпване в длъжност се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, и на вътрешните работи Младен Маринов, на членовете на Висшия съдебен съвет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"